Partsi ministeerium: ärimeeste kvoodikasv ei ole parteiline teene

Alo Raun
, Vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts
Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts Foto: Peeter Langovits

Majandusministeerium lükkab tagasi meedias ilmunud väited, et minister Juhan Parts taotles ärimeeste elamislubade kvoodi suurendamist, sest soovis osutada nii teenet enda erakonnakaaslastele Indrek Raudsele, Nikolai Stelmachile ja Siim Kabritsale.

Nende väitel nägi siseministeerium ette, et tänavu viimase kolme kuu jooksul võiks anda 50 inimesele Eestis ettevõtluse arendamiseks elamisloa - see oli varasema piirarvu jääk 25 ja täiendavast piirarvust samuti 25.

Majandusministeeriumi hinnangul oli aga sama eelnõu seletuskirjas öeldud, et 47 taolist luba on juba menetluses ehk kvoot juba praktiliselt täis.

«Seega polnud raske ette näha, et aasta lõpus olnuks sellise jaotuse korral ettevõtluseks elamislubade andmine suletud,» teatas majandusministeerium.

Ministeerium nägi aga kohe ka võimalust probleemi ületamiseks - elamislubade limiidi teises osas, mis on mõeldud Eestis töötamiseks, paistis 584-loaline ülejääk.

«Kui sellest lahutada maha menetluses olevate taotluste arv, siis jäänuks aasta lõpuni kasutamata veel 488 taotlust,» arvutas Partsi ministeerium.

«Täna kehtiva seaduste alusel on välismaalaste töölepalkamine pikk protsess, ulatudes 3-6 kuuni, seega oli meil igati alust arvata, et 2011. aastal töötamiseks väljaantavate elamislubade arv ei tule täis,» õigustasid nad end.

«Süüdi» kaks organisatsiooni

Partsi juhitav ministeerium teatas, et nii nende kui siseministeeriumiga võtsid enne eelnõu kehtestamist ühendust Teenusmajanduse Koda ja MTÜ Finance Estonia, kelle kirjalike ettepanekute kohaselt peaks iga-aastasest piirarvust tervelt üks kolmandik ehk 448 olema ette nähtud elamislubadeks ettevõtluseks.

2011. aastal on koos majandusministeeriumi palutud suurendusega see arv 195 ehk üle kahe korra väiksem.

«Ettepanek oli motiveeritud nende organisatsioonide eesmärkidest Eesti finants- ja äriteenuste sektori arendamisel, nähes Eesti kui stabiilse ja usaldusväärse finants- ja maksukeskkonnaga riigi võimalusi Eestisse teiste riikide ettevõtete tüüpstruktuuride (fondijuhtimine, varahaldus jne) asutamisel ning neile teenuste pakkumisel,» teatas ministeerium tänases õiendis.

Partsi juhitav asutus väljendas ka veendumust, et alakvoodid pole lahendus, mille abil võimalikke elamisloa väärkasutusi reguleerida, sest kui kvoot täis saab, kahjustatakse nii ausate ettevõtjate tegevust.

«Väärkasutusi tuleb ära hoida siiski järelevalve ja kontrolliga ning vajadusel kõrgemate lävendite kehtestamisega riiki sisenemiseks,» teatas ministeerium.

Nad on oma sõnul arutanud nii tööandjate kui siseministeeriumiga ettepanekut, et neid väärkasutusi, mis on olnud seotud juhatuse liikmetena elamislubade taotlemisega, saaks ära hoida, kehtestades juhatuse liikmele sarnase palganõude, nagu täna eksisteerib muude töötamiseks antavate elamislubade puhul.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles