Levi Strauss tegi võimsa börsidebüüdi

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Levi Straussi aktsiatega kauplemine New Yorgi börsil
Levi Straussi aktsiatega kauplemine New Yorgi börsil Foto: Wang Ying / ZUMAPRESS.com/Scanpix

Kui nüüd päris täpne olla, siis Levi Straussil ei ole tegemist päris debüüdiga, vaid kuulus teksastetootja läks börsile juba teist korda, kus esimesel kauplemispäeval hüppas aktsia hind tervelt 32 protsenti.

Aktsiate avalikul esmaemissioonil müüdi aktsiaid 623 miljoni dollari väärtuses. Emissiooni hinnaks kujunes 17 dollarit aktsia, mis oli kõrgem kui soovitud hinnaindikatsioon, mis jäi vahemikku 14 kuni 16 dollarit.

Eile, esimesel kauplemispäeval, avanes aktsia hinnaga 22,2 dollarit ning sulgemishinnaks kujunes 22,41 dollarit, mis tegi ettevõtte väärtuseks 8,6 miljardit dollarit.

«Ma ütleks, et fakt, et aktsia hind avanes noteerimishinnast palju kõrgemalt, näitab teatud usaldust meie ettevõtte suhtes, usaldust meie majandustulemuste suhtes ja usaldust meie tegevuse jätkusuutlikkuse suhtes,» ütles Financial Timesile ettevõtte tegevjuht Chip Bergh.

Esimest korda läks 1853. aastal asutatud Levy Strauss börsile 1971. aastal, kuid 1985. aastal viis asutajate järeltulijate perekond Haas ettevõtte börsilt minema. Bergi sõnul on ettevõtte aastane dividendimaks kasvanud viie aastaga 20 miljonilt dollarilt 110 dollarit aastas, kuid mitmed perekonnaliikmed soovisid oma portfellide hajutamist ja suuremat likviidsust.

Ajakiri Forbes kirjutas, et IPO käigus müüs aktsiaid 11 perekonna liiget ning kolm gruppi sugulasi kokku 19,6 miljonit aktsiat kogusummas 333,4 miljonit dollarit, mis tähendab, et suur osa IPOst saadud rahast läks perekonnale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles