Läbi Eesti mikrokiipe smugeldanud ärikat võib USA-s ees oodata eluaegne (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiipide sahkerdamine Venemaale.
Kiipide sahkerdamine Venemaale. Foto: P M

Ameerika Ühendriikide California prokuratuur esitas süüdistuse kahele mehele, kes smugeldasid USAst Eesti kaudu Venemaale kõrgtehnoloogilist elektroonikat, mida saab kasutada ka sõjatööstuses. Süüdistuse järgi eksportisid 66-aastane Valeri Kosmatšov ja 66-aastane Sergei Vetrov USAst Eestisse mikrodetaile, üritades jätta muljet, et elektroonikakomponentide viimane lõpp-punkt on Eestis. Tegelikult toimetasid mehed elektroonika edasi Venemaale.

Valeri Kosmatšov on naturalisatsiooni korras saanud Eesti kodakondsuse. Talle kuulus ettevõte Eastline Technologies OÜ ning 50 protsendi ulatuses ettevõte Adimir OÜ. Viimase kaasomanik oli Sergei Vetrov. Neid kahte ettevõtet kasutati USAst ostetud mikroelektroonika smugeldamiseks.

Krediidiinfo andmetel on mõlema ettevõtte tegevusalaks elektroonika hulgimüük. USA prokuratuuri kahtlustuse järgi smugeldati elektroonika aga edasi Venemaale. Kusjuures smugeldatud mikrokiipe saab kasutada nii tsiviil- kui ka sõjalistel eesmärkidel.

Kosmatšovi ja Vetrovi ning nende kahte ettevõtet süüdistatakse vandenõus, et rikkuda rahvusvaheliste erakorraliste majandusvolituste seadust (IEEPA) ja toime panna rahapesu. Lisaks süüdistatakse ärimehi eelmainitud seaduse rikkumises 12 episoodis, smugeldamise 19 episoodis ja rahvusvahelise rahapesu 17 episoodis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles