Cameron lükkab lahingu Brüsseliga edasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Cameron.
David Cameron. Foto: SCANPIX

Briti peaminister David Cameron lubas täna Pariisis president Nicolas Sarkozyle, et ei viska kaigast pingeliste läbirääkimiste kodaratesse hetkel, mil ühisrahablokk üritab sisemist eelarvedistsipliini tugevdada.

Cameron nõuab, et euroala ei kahjustaks oma kokkulepetega Londonit kui finantskeskust, kuid kinnitas samas Prantsuse presidendile, et ei kasuta käesolevat hetke volituste kojutoomiseks Brüsselist.

Cameron on enam kui 100 konservatiivse Briti parlamentääri surve all, kes nõuavad, et ta kasutaks eurokriisi selleks, et Euroopa Liidu leppeid ümber teha – tuues muuhulgas Londonisse tagasi tööhõive- ja sotsiaalseaduste kirjutamise volitused.

Cameron ütles aga Sarkozy rahustamiseks, et ei taha pidada ülalmainitud lahingut praegu. Ta selgitas, et hetkel on Britanniale tähtsam aidata euroalal (kuhu läheb 40 protsenti saareriigi ekspordist) riigivõlakriisi lahendada.

Isegi mõned karmid skeptikud Cameroni parteist on nõus, et õigem on oodata paremat päeva – näiteks, kui laual on suuremad ELi leppe muudatused – kauaoodatud lahinguks Brüsseli vastu.

«Valitsuse prioriteet peab olema tagada euroala ellujäämine – ülejäänu on hetkel üsna teisejärguline,» ütles üks konservatiivist parmalmendiliige.

Cameroni euroopameelne asepeaminister, liberaaldemokraat Nick Clegg ütles eile Brüsselis: «Kuigi Suurbritannia toetab täielikult eurotsooni eelarvelist integreerumist, et tahaks me, et sellest tuleks klubi klubis.»

Cameron on aga täis otsustavust anda surmahoop Prantsuse-Saksa finantstehingute maksu kavale, mis lööks kõige rängemini just Londoni Cityt.

Samahästi võiks Britannia ju panna ette, et Prantsusmaale pandaks peale «juustumaks», on Cameron öelnud.

Brittide kõrvalmärkused kriisidraamas on hakanud Pariisile närvidele käima. Eriti just rahandusministri George Osborne’i kommentaar, et Prantsuse riigivõlakirjadel on tänaseks turgude silmis Kreeka maine.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles