Parafraas natsiloosungist võib maksta Volkswageni juhile ametikoha (23)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Volskwageni juht Herbert Diess eelmisel nädalal Volkswagenis toimunud pressikonverentsil.
Volskwageni juht Herbert Diess eelmisel nädalal Volkswagenis toimunud pressikonverentsil. Foto: FABIAN BIMMER / REUTERS/Scanpix

Volkswageni mitmed investorid on tõstatanud küsimuse Volkswageni tegevjuhi Herbert Diessi tulevikust pärast seda, kui ta parafraseeris natside loosungit ettevõtte juhtide koosolekul.

Vähem kui aasta omal ametikohal olev Deiss rääkis eelmisel teisipäeval ettevõtte juhtidele, et Volkswageni grupi Porsche brändi suuremad marginaalid annavad ettevõttele suurema vabaduse kui teiste markide, nagu näiteks Audi marginaalid.

Kuid tema sõnavalik, «Ebit macht frei» (Kasum teeb vabaks) näib olevat sõnademäng Auschwitzi koonduslaagri värava kohal olevast loosungist «Arbeit macht frei» (Töö teeb vabaks).

«Ma arvan, et ta lastakse lahti,» ütles Financial Timesile Volkswageni üks pikaajaline USA investor. «Ma olen selles suhtes kahevahel. Ühest küljest on ta ilmselt üks väheseid juhte, kes on võimeline juhtima Volkswagenit õiges suunas. Teisest küljest on see nii solvav, et ma ei usu, et see on andeksantav,» lisas ta.

Saksmaa väikeinvestoreid esindava organisatsiooni DSW direktor Ulrich Hocker nimetas Diessi öeldut naeruväärseks ja lisas: «See ei ole lause, mida saab Saksamaal öelda.» Hocker plaanib Volskwageni aktsionäride üldkoosolekul nõuda juhilt vabandamist, aga ta ei usu, et see päästab Diessi vallandamisest.

Üks teine investor, kelle portfellis on Volkswageni aktsiaid kümnete miljonite eurode väärtuses ütles, et nii tema kui ka tema kaasaktsionärid on väga ärritunud ja šokeeritud.

«Meil olid tema suhtes suured lootused, tema suurte ambitsioonidega eesmärkide tõttu ja keskendumisest kuludele. Kuid möödunud nädalal toimus muutus tänu suurele küsimärgile tema hinnangute pärast,» selgitas aktsionär.

Mitme koosolekul osalenud inimese sõnul kasutas Deiss seda fraasi mitmel korral.

Majanduslehe sõnul teab iga Volkswageni aktsionär, et olenemata tema sõnakasutusest oli Diess parim asi, mis Volkswageniga viimase 50 aasta jooksul juhtunud on. Diess on juba vabandust palunud, öeldes, et tal ei olnud kavatsust viidata ei natsidele ega ka Hitlerile, kelle innustusel Volkswagen eelmise sajandi kolmekümnendatel aastatel asutati.

Herbert Diess nimetati Volkswageni juhatuse esimeheks eelmise aasta 13. aprillil.

Kommentaarid (23)
Copy
Tagasi üles