Hämmingus Liia Hänni: Martin Helme väljaütlemised on kahetsusväärsed (8)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liia Hänni
Liia Hänni Foto: LIIS TREIMANN/EESTI MEEDIA/SCANPIX BALTICS

E-riigi akadeemia  E-demokraatia ekspert Liia Hänni on hämmingus EKRE liikme Martin Helme väljaütlemisest, milles too nimetas e-hääletamist Eesti riigi häbiplekiks.

«Martin Helme väljaütlemised on hämmingut tekitavad, sest EKRE toetas juba 2015. aastal erakondadevahelist e-hääletamise kokkulepet ning Mart Helme kinnitas oma poolehoidu e-hääletusele ka enne käesoleva aasta parlamendivalimisi,» ütles Liia Hänni Postimehele.

Hänni märkis, et kirjutades alla e-hääletuse heale tavale, nõustus EKRE sellega, et valimiskampaania käigus ega pärast valimisi ei seata e-hääletamist ja seega kogu valimiste legitiimsust päevapoliitilistel kaalutlustel küsimuse alla juhul, kui  on järgitud e-hääletamise  seadustatud protseduure.

«Ja seda on igakülgselt tehtud,» kinnitas Hänni ja märkis, et erakonna sõnumid on kenasti ka EKRE valijateni jõudnud: EKRE valijatest e-hääletas 33 protsenti erakonda valinutest, nt Martin Helmele andis e-hääle 35 protsenti tema valijatest.

«Tundub, et probleem on e-hääletuse jälgitavusega. See tõepoolest erineb paberhääletusest. Paberil on võimalik palja silmaga vaadata, kelle poolt on hääletatud. Elektronide liikumist palja silmaga ei näe. Seepärast kasutatakse e-hääletuse jälgimisel teistsuguseid meetodeid ja auditeerimist, mis põhineb ekspertteadmistel,» rääkis Hänni.

«Valimiskomisjon korraldas valimiste eel ka e-hääletuse vaatlejate koolitusi, kuid Martin Helme kommentaare kuulates tundub, et see oli ebapiisav. On kahetsusväärne, et me peame peale 10. e-hääletust vaidlema ikka veel selle üle, kas me usaldame e-hääletamist või mitte. Valijad on oma tegevusega näidanud, et nad usaldavad seda valimismeetodit,» lisas ekspert.

«E-valimised on Eesti täielik häbiplekk! E-valimiste usaldusväärsus on olematu. See on üks valimissüsteem, mida ei ole võimalik jälgida ega kontrollida,» ütles Martin Helme eile õhtul ETV saates «Esimene stuudio».

Helme selgitas, et kui me [nähtavasti EKRE – toim] on palunud valimiskomisjonilt võimalust e-valimisi jälgida või kontrollida, siis ta ei ole seda saanud.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles