Valgevene rubla devalveerimisega kaasnes ostupaanika

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgevenelased valuutavahetuspunkti juures Minskis 3. jaanuaril 2009
Valgevenelased valuutavahetuspunkti juures Minskis 3. jaanuaril 2009 Foto: AP / Scanpix

Valgevene kodanikud ostsid rahvusvaluuta devalveerimise tõttu kauplused importkaupadest tühjaks.


Ostupaanika ja pikad järjekorrad tuletasid meelde 1990ndate algust, kui peaaegu igal pool olid järjekorrad ning lettidel haigutas tavaliselt tühjus, vahendas

RIA Novosti.

Rahvuspank teatas 1. jaanuari õhtul otsusest devalveerida Valgevene rubla enam kui 20 protsenti nii euro kui USA dollari suhtes.

2. jaanuarist 2009 maksis dollar keskpanga kursside järgi 2650 rubla ja euro 3703 rubla. Päev varem ehk 1. jaanuaril maksis USA dollar 2200 rubla ja euro 3077 rubla.

Uue aasta teisel ja kolmandal päeval moodustasid valgevenelased poodides pikki järjekordi.

Kauplustes, kus ümberarvestusi ei olnud tehtud, tunglesid inimesed välismaiste külmkappide, pesumasinate ja muude kodumasinate müügilettide ees.

«Eile ja üleeile oli siin tohutu segadus! Ühe päevaga müüsime maha peaaegu 50 külmutuskappi. Ühe külmiku pealt võisid inimesed keskmiselt kokku hoida 200 dollarit,» rääkis ühe Minski kaubamaja esindaja RIA Novostile.

Tema sõnul tunglesid inimesed kõigis osakondades, ostes kokku peaaegu kõiki kaupu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles