Riik ootab meremonopolilt miljon eurot aastas

Jaano Martin Ots
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Lootsi vanemlootsi Harry Sillamaa sõnul on lootsimiste arvu vähenemise üheks põhjuseks suuremad veeteetasud, sest see ajendab kaubasaatjaid otsima odavamaid sadamaid naaberriikidest.
Eesti Lootsi vanemlootsi Harry Sillamaa sõnul on lootsimiste arvu vähenemise üheks põhjuseks suuremad veeteetasud, sest see ajendab kaubasaatjaid otsima odavamaid sadamaid naaberriikidest. Foto: Tairo Lutter

Kuigi kohustuslikke lootsitasusid pole aastaid tõstetud, ootab riik aktsiaseltsi Eesti Loots kasumilt riigieelarvesse igal aastal miljon eurot dividendi. Samas on tõusnud kütusehinnad, palgad ja muud kulud ning väheneb lootsimiste arv.

Lootsiteenuse osutamise monopoli Eesti veeteedel annab ettevõttele meresõiduohutuse seadus. Teenuste hinnad kehtestab Eesti Lootsi ainuaktsionäri esindaja ehk sisuliselt majandusminister. Tema langetab ka otsuse, kui palju ettevõttest kasumit välja võtta. Lisaks riigieelarvesse dividendina üle kantud summale tuleb tasuda ka tulumaks.

Eesti Lootsi tulu on pisut alla kümne miljoni euro aastas, kusjuures 99 protsenti firma tulust tuleb lootsiteenustelt. Kaatrite rent, laevameeskondade transport, jäälootside sõidutamine ning muud lisateenused pakuvad lootsilaevade meeskondadele küll vaheldust, kuid suurt tulu ei too.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles