Lubadus: EKRE, Keskerakond ja Isamaa viivad riigifirmad börsile (6)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Börs, Tallinn.
Börs, Tallinn. Foto: Tairo Lutter / Postimees

​Keskerakond, EKRE ja Isamaa leppisid kokku riigi äriühingute vähemusosaluse börsile viimises, kuid konkreetsed riigiettevõtted selguvad hiljem.

«Tallinna Sadama vähemusaktsiate börsile viimine andis Eesti inimestele ja pensionifondidele võimaluse investeerida riigiettevõttesse. Soovime seda teed jätkata,» ütles Jüri Ratas pressiteate vahendusel.

Konkreetsed riigiettevõtted, mille vähemusaktsiad on mõistlik börsile viia, selguksid hiljem.

Võimuliit arutas esmaspäevasel konsultatsioonil ettevõtlus- ja maksukeskkonda, kaasavat majandust ja tööturgu. Erakondade põhimõte on maksukoormust mitte tõsta, kuid täpsemalt selguvad maksuküsimused edasistel konsultatsioonidel. Keskerakonna esimees Jüri Ratas sõnas, et erakonnad töötavad Eesti majanduskasvu potentsiaali ning avaliku sektori efektiivsuse tõstmise nimel.

«Seisame rahvusvaheliselt tunnustatud hea ja konkurentsivõimelise ettevõtluskeskkonna eest,» kinnitas Ratas.

Isamaa esimehe Helir-Valdor Seederi sõnul võetakse suund ettevõtjate halduskoormuse ning bürokraatia vähendamisele. «Selleks rakendame andmete kogumisel ettevõtjatelt ühekordse küsimise põhimõtet. Samuti on meie kõigi jaoks oluline kõrge lisandväärtusega töökohtade loomine üle Eesti,» ütles ta.

Seeder lisas, et esmaspäeval saadi kokkuleppele sisserändepoliitikas, kus otsustati, et Eesti jääb konservatiivseks, kuid seisab tugevalt ettevõtluse, sealhulgas iduettevõtete arengu eest.

EKRE esimehe Mart Helme sõnul järgitakse Eesti majandusele ja ühiskonnale kasulikku ning ranget sisserändepoliitikat, samuti tõhustatakse kontrolli illegaalse immigratsiooni üle ning vaadatakse üle need sisserändekvoodi erandid, mida kuritarvitatakse.

«Võimalik koalitsioon peab vajalikuks renditööjõu kasutamise täpsemat reguleerimist ja kontrolli ning eelistab eestlaste tagasipöördumist võõrtööjõule ning toetab riiklike meetmetega passiivsete inimeste tööhõivesse kaasamist,» ütles Helme.

Keskerakond ja Isamaa ei toetanud koalitsiooniläbirääkimistel Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) ettepanekut alandada käibemaksu 15 protsendile.

«Käibemaksu alandamise punktiga me olime täiesti selgelt üksi, et isegi meie ettepanek alandada 18 protsendile – ta läks ka Exceli tabelisse – meie ettepanek pole siin populaarne, ütleme nii. Lõplikud otsused tulevad siis, kui oleme arvutused juurde pannud,» ütles EKRE aseesimees Martin Helme Kuku raadiole.

EKRE valimislubadus alandada käibemaksu 15 protsendile alandaks rahandusministeeriumi analüüsi kohaselt inflatsiooni, kuid selle negatiivne mõju eelarvepositsioonile oleks 570 miljonit eurot.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles