Brexit ohustab Briti autotööstust (1)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Honda Swindoni tehasest lahkuvad sõidukid. 
Honda Swindoni tehasest lahkuvad sõidukid. Foto: Swnstom Wren/Tom Wren Swns

Euroopa Liidust lahkumine annab hoobi mitmele Suurbritannia tööstusharule, kuid leppeta lahutuse all kannatab tõenäoliselt enim Briti autotööstus, mis on andnud maailmale sellised kuulsad tootemärgid nagu Aston Martin, Jaguar, Bentley, Rolls-Royce, Mini ja mitmed teised.

Kõigist Suurbritannia tööstusharudest on autotööstus muu Euroopaga üks kõige tihedamalt põimunuid. Tarneahelad on selles tööstusharus sageli ülimalt keerukad ja ulatuvad üle kõigi Euroopa riikide. Mõlemas suunas liiguvad igal aastal miljonid autod ja autoosad. Suur osa neist ahelatest toimib tellimustootmisel ehk vaheladudeta tootmisviisil, kus iga toode või detail tuuakse kohale täpselt hetkeks, mil seda vajatakse tootmise jätkamiseks. La Manche’i väina ületab iga päev umbes 1100 veokit, mis tarnivad autoosad sisuliselt otse tootmisliinile. Selliseks täppistarnimiseks läheb vaja aga viivitusteta piiriületamist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles