Naftakartell peab salaplaani kütusehinna tõstmiseks (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftakartell OPEC kogub liitlasi ja tahab kütuse hinda tõsta.
Naftakartell OPEC kogub liitlasi ja tahab kütuse hinda tõsta. Foto: RAMZI BOUDINA/REUTERS

Naftaühenduse OPEC riigid ja ühendusega liidus olevad naftariigid kogunesid esmaspäeval Aserbaidžaani, kus arutasid toornafta hinna tõstmise strateegiat.

OPEC-i riigid ja Venemaa nõustusid 2016. aastal looma 24 naftat tootva riigi alliansi, mille eesmärgiks sai toornafta hinna langemise peatamine ja selle tõstmine läbi toornafta tootmismahtude kärpimise.

Niinimetatud OPEC+ allianss on koos püsinud ning kohtub piirangute pikendamiseks regulaarselt. Alliansi tegevuse tulemusena tõusis toornafta barreli hind 2016. aasta umbes 40 dollarilt eelmise aasta umbes 70 dollarini.

Aserbaidžaani pealinnas Bakuus toimuval istungil kohtub grupi järelevalvekomitee. See vaatab üle eelmise kärpe, millega riigid nõustusid vähendama 2019. aasta esimesel poolaastal päevast toomist 1,2 miljoni barreli võrra.

Leppe pikendamist kaalutakse aprillis Viinis toimuval istungil.

Vene energiaminister Aleksandr Novak ütles esmaspäeval, et Viini istung peaks toimuma pigem mais, sest riigid vajavad aega mõistmaks, milline on USA sanktsioonide mõju OPEC-i liikmetele Iraanile ja Venezuelale.

«Oma tegevuste kuudepikkust etteplaneerimist on täna raske teha, sest volatiilsus on sanktsioonide tõttu suur. Peame turuotsuste langetamisel neid teadmatusi arvestama,» lausus Novak.

President Donald Trump viis mais USA välja Iraani tuumaleppest ja taaskehtestas islamivabariigile majandussanktsioonid.

Lisaks ei saa USA firmad ja kodanikud alates 28. aprillist Venezuelaga toornaftaäri enam ajada.

Samas ärgitas Trump OPEC-it tegutsema naftahindade allatoomiseks. «Naftahinnad on kasvamas liiga suureks. OPEC, palun lõdvestu ja võta rahulikult,» kirjutas ta veebruaris Twitteris.

Saudi energiaminister Khalid al-Falih vastas tollal, et OPEC üritab toornafta hinnaga kaalutletult ümber käia. Ta lisas, et tema kaldub pooldama tootmismahu kärpimise pikendamist ka 2019. aasta teisele poolele.

Aserbaidžaanis uuritakse ka võimalusi gruppi laiendada. Falih' sõnul kutsuti gruppi Iraak, Kasahstan ja Nigeeria. OPEC+ on puhunud OPEC-isse uut elu ning teinud Venemaast uue ühe naftaturu tähtsama vahekohtuniku.

Kohtumist võõrustav Aserbaidžaan küll OPEC-isse ei kuulu, kuid analüütikute sõnul üritab riik kasutada võimalust ning meelitada ligi investeeringuid oma naftasektorisse. Pärast aastatepikkust kasvu on Aserbaidžaani nafta- ja gaasisektor jahtumas.

Aserbaidžaan «peab ligi meelitama uusi investeeringuid, kui tahab oma praegused reservid edukalt asendada ning hoida tootmismahu järgneval paaril aastakümnel samana», ütlesid ettevõtte S&P Global Platts analüütikud.

Viimastel nädalatel on Bakuu võõrustanud mitut Saudi delegatsiooni.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles