Raport: Venezuela naftatööstus on kokkukukkumise lävel

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftapump Venezuelas.
Naftapump Venezuelas. Foto: ISAAC URRUTIA / REUTERS

Rahvusvaheline Energiaagentuur (IEA) teatas reedel, et laialdased voolukatkestused ja majanduslik kaos on viinud Venezuela naftatööstuse täieliku kokkukukkumise lävele.

«Elektrivarustuse olukord on Venezuelas küll paranemas, kuid energiainfrastruktuuri üldine degradeerumine on jõudnud sellisele tasemele, et parandused ei taga enam töökindlust,» seisis organisatsiooni alvadatud raportis. Suur osa Venezuelast veetis möödunud nädala ilma elektrienergiata. Diktaatorist president Nicolás Maduro süüdistas elektrikatkestustes USAd ja nimetas seda Washingtoni algatatud «elektrisõjaks».

Möödunud nädalal süttisid põlema ka kolm Venezuela idaosas asuva Petro San Félixi naftatöötlustehase naftamahutit. Naftaminister Manuel Quevedo süüdistas põlengus opositsioonijuht Juan Guaidót ja tema pooldajaid, keda Quevedo nimetas USA hüpiknukkudeks.

Twitteris kirjutas Quevedo, et Guaidó ja opositsioon hoogustavad terrorirünnakuid riikliku naftafirma PDVSA vastu eesmärgiga häirida Venezuela elutähtsat naftaeksporti. 

Venezuela ekspordib tavaliselt normaalse töökoormuse juures 1,2 miljonit barrelit päevas. USA kehtestas Maduro vastu jaanuarikuus sanktsioonid, mistõttu ei või riik enam USAsse naftat eksportida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles