USA sarjas ÜRO Julgeolekunõukogus Hiina ülemaailmset taristualgatust (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO Julgeolekunõukogu
ÜRO Julgeolekunõukogu Foto: Li Muzi/Zumapress.com/Scanpix

USA kritiseeris reedel ÜRO Julgeolekunõukogus Pekingi ülemaailmset taristualgatust ja süüdistas Hiinat sellega Afganistanile pühendatud istungi kaaperdamises. 

Washingtoni ja Pekingi nägelus nurjas läbirääkimised Afganistani-teemalise resolutsiooni üle, sundides 15-liikmelist julgeolekunõukogu pikendama Afganistanis tegutseva NATO ja partnerriikide missiooni Resolute Support mandaati tavapärase aasta asemel kuue kuu võrra. 

Hiina algatuse «Üks vöönd, üks tee» eesmärk on luua lennujaamade, teede, sadamate ja energiaprojektide rajamisega uusi kaubandusteid ja siduda seeläbi eri mandrid ühtseks kaubandusruumiks. 

Kriitikute sõnul on algatuse eesmärk laiendada Hiina mõjuvõimu ning seda iseloomustavad läbipaistmatud tehingud ja arengumaade võlalõksu paiskamine.

USA ÜRO suursaadiku asetäitja Jonathan Cohen heitis Hiinale ette nõudmist, et resolutsioon tõstaks esile Hiina taristualgatust, hoolimata «selle tühistest sidemetest Afganistaniga ja tuntud probleemidest nagu korruptsioon, võlamured, keskkonnakahju ja läbipaistmatus». 

Cohen süüdistas Hiinat otsesõnu ÜRO läbirääkimiste pantvangistamises nende «Afganistani rahva asemel Hiina riiklikele poliitilistele prioriteetidele suunamise teel». 

Hiina asesuursaadik ÜRO juures Wu Haitao süüdistas seepeale USA diplomaati selles, et tema märkused «olid vastuolus faktidega ja kantud eelarvamustest». 

«See on ühisele arengule ja õitsengule suunatud majanduskoostöö algatus, millel pole mingit pistmist geopoliitikaga,» sõnas Wu. 

Hiina diplomaadi sõnul on programmis «Üks vöönd, üks tee» osalemiseks Pekingiga koostööleppeid sõlminud üle 123 riigi. 

ÜRO resolutsioon Afganistani missiooni kohta on sisaldanud viiteid koostööle Hiina taristualgatusega alates 2016. aastast. 

USA nõudis resolutsioonist üleskutse eemaldamist koostööle Hiina algatusega. 

Eelmisel aastal kritiseeris Hiina programmi teravalt Ühendriikide asepresident Mike Pence, kelle sõnul on «Üks vöönd, üks tee» jätnud riigid võlaorjusesse. 

USA kriitikast hoolimata on üha rohkem riike Hiina algatusega liitumas. Esmaspäeval teatas Washingtoni liitlane Itaalia, et allkirjastab vastastikuse mõistmise memorandumi projekti «Üks vöönd, üks tee» ametlikuks toetamiseks. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles