Sõru Merekool ootab uusi purjepaate

Jaano Martin Ots
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõru Merekooli noored 2018. aasta suvel Sõru sadamas purjetamas ja aerutamas
Sõru Merekooli noored 2018. aasta suvel Sõru sadamas purjetamas ja aerutamas Foto: Katrin Visnapuu
  • Hiiumaa purjetamine on viimastel aastatel edenenud suurte sammudega
  • Lisaks uuele Kärdla sadamale pakuvad purjetamisvõimalusi ka Orjaku ja Sõru
  • Sõru Merekooli käivitasid kohalikud entusiastid oma annetuste ja sponsorite toel

Eelmisel suvel tegevust alustanud Sõru Merekooli noored vajavad purjetamistreeningute jätkamiseks uusi paate. Sõru Merekooli Selts on esitanud taotluse 2 RS Quest klassi purjeka soetamiseks, mis kumbki võivad võtta pardale kuni 4 purjetamisõpilast. 

«Mitme soodsa asjaolu koosmõjul õnnestus Sõru merekoolil eelmisel suvel pakkuda regulaarseid purjetamistreeninguid 50 õpilasele. Noored juba piiravad, kui kaupluses kokku saame ja küsivad, kas järgmisel suvel purjetamistrennid ikka tulevad,» rääkis Sõru Merekooli eestvedaja Katrin Visnapuu 2019. purjetamishooaega planeerides. 

Soodsate kokkulangevuste all peab Visnapuu silmas eelkõige sobivate eestvedajate ja treenerite leidumist, aga ka seltsi liikmetest purjetamisentusiastide pingutusi ning toetust 4 Optimist-klassi paadi treeningukõlblikuks korrastamisel. Omapoolse inspiratsiooni andsid Sõru Merekooli Seltsile ka Hiiumaal 2017. aastal käinud pop-up merekool Meresõber ning jahtklubi DAGÖ üritused, näiteks Kärdla Purjutuur. 

Katrin Visnapuu: «Noored juba piiravad, kui kaupluses kokku saame ja küsivad, kas järgmisel suvel purjetamistrennid ikka tulevad.»

Visnapuu kinnitas, et Sõru Merekooli trennid tulevad ka 2019. aasta meresõiduhooajal, aga treeningrühmade suurus sõltub sellest, kui palju õnnestub seltsil merekõlblikke paate kokku saada. Et Optimist on ühekohaline paat, jääb olemasolevatest paatidest 50 noore purjetamistreeningute korraldamiseks väheks. Pisut aitab olukorda leevendada, kui õnnestub korda teha kaks remonti vajavat Lutši (paadiklassi Laser litsentsita valmistatud koopiad). Selts on esitanud LEADER projektitaotluse ka kahe RS Quest klassi paadi soetamiseks, mis võimaldaks korraga merele viia kuni 8 purjetamishuvilist. 

Treeneri RIB-kaatri ostmiseks sai Sõru Merekooli Selts eelmisel aastal kogukondliku turvalisuse meetmest 3500 eurot, seltsi liikmed panid omalt poolt 1500 eurot. 

Noored purjetajad õpivad Sõru sadamas purjetamist vanadel Optimistidel
Noored purjetajad õpivad Sõru sadamas purjetamist vanadel Optimistidel Foto: Katrin Visnapuu

Visnapuu sõnul on Sõru Merekooli eesmärgiks anda meresõiduoskus võimalikult paljudele noortele. «Saarelist asukohta arvestades võiks purjetamisoskus olla niiöelda teine kirjaoskus,» rõhutas Katrin Visnapuu. Tema kinnitusel on Sõru Merekooli suunitlus eelkõige meresõiduoskuste algõpe ja hobipurjetamine, sõidetakse ka purjelaua ning SUP ehk aerulauaga. Suve jooksul on Sõrul plaanis korraldada ka mitmeid omavahelisi mõõduvõtmisi ehk võidusõite. Visnapuu ütles, et treenerikandidaadid on tublid ning kui noorte oskused kasvavad ja konkurentsivõime paraneb, võivad nad jätkata treeninguid teistes paadiklassides. 

Sõru Merekool pakub algteadmisi meresõidust ja ohutust käitumisest veekogudel. Õppimiseks kasutatakse ka purjelaudu ja aerulaudu ehk SUP-e.
Sõru Merekool pakub algteadmisi meresõidust ja ohutust käitumisest veekogudel. Õppimiseks kasutatakse ka purjelaudu ja aerulaudu ehk SUP-e. Foto: Katrin Visnapuu

«Väga tore, et purjetamisõpe laieneb ka teistesse Hiiumaa sadamatesse peale Kärdla. Sadamaid, kus on elu ja tegevus käib, on rõõm külastada, merekool elavdab kogu saare purjetamiselu. Sõru seltsi algatus näitab, et kui väga tahta, saab purjetamistrenni käivitada ka üsna nappide vahenditega,» tunnustas Sõru Merekooli tegevust Hiiu Purjelaeva Seltsi liige Liina Härm. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles