NATO peasekretär: võtame Huaweiga seotud muresid tõsiselt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jens Stoltenberg.
Jens Stoltenberg. Foto: STEPHANIE LECOCQ / EPA/Scanpix

Julgeolekumuresid seoses Huawei rolliga lääneriikide 5G mobiilsidevõrkudes tuleb võtta tõsiselt, ütles NATO peasekretär Jens Stoltenberg.

Stoltenbergi sõnul on 29-liikmeline sõjalispoliitiline allianss alustanud Huawei teemal sisekonsultatsioone.

USA survestab Euroopa riike loobuma Hiina telekomifirma tehnoloogia kasutamisest mobiilsidevõrkude rajamisel, nimetades firmat ohuks Euroopale.

Ühendriigid ja mitu teist lääneriiki on jätnud Huawei kõrvale 5G võrkude rajamise hangetest, viidates firma lähedatele sidemetele Hiina julgeolekuteenistuste ja valitsusega. 

«Osa NATO liitlasi on väljendanud oma muret seoses Huaweiga ja selle rolliga 5G taristu pakkumisel. NATO võtab neid muresid väga tõsiselt,» ütles Stoltenberg ajakirjanikele NATO peakorteris alliansi aastaraportit tutvustades. 

«Peame nüüd konsultatsioone selle küsimuse osas, ka mis puudutab 5G võrku investeeringute julgeolekuaspekti,» lausus ta.

Saksa kantsler Angela Merkel ütles teisipäeval, et Berliin konsulteerib Huawei tehnoloogia kasutamise üle Washingtoniga.

Varem kirjutas Wall Street Journal, et USA suursaadik ähvardas Berliini luurekoostöö piiramisega, kui viimane kasutab 5G võrkudes Huawei tehnoloogiat.

Hiina telekomihiid on järjekindlalt eitanud, et selle tehnoloogiat saab luureks kasutada.

NATO Euroopa liitlasvägede juhataja USA kindral Curtis Scaparrotti ütles kolmapäeval esindajatekoja relvateenistuste komiteele, et Ühendriigid on mures, et Euroopa liitlaste «telekommunikatsioonialase selgroo ohtusattumise pärast». 

«Mure on eriti suur seoses 5G-ga, mille läbilaske- ja andmehankimisvõime on uskumatult suur,» lausus kindral. 

Scaparrotti lisas, et kui Euroopa riigid peaksid hakkama kaitsesidesüsteemides Huawei tehnoloogiat kasutama, lõpetaks USA sõjavägi nendega sidepidamise. 

Stoltenbergi sõnul on 5G võrkude rajamine kaubandus- ja majandusküsimus, millel on ka julgeolekumõõde. «Sellepärast jätkame me konsultatsioone ja analüüsima, kas NATO-l on seda tüüpi taristuga seotud julgeolekuaspektide puhul etendada mingi roll,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles