Kristjan Lepik: võin mürki võtta, et EKRE-Keski-Isamaa koalitsioon vähendab investeeringuid Eestisse (77)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majandusekspert Kristjan Lepik
Majandusekspert Kristjan Lepik Foto: Toomas Huik

Topia tootejuht Kristjan Lepik ütles, et Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) sõnavõttude kajastus välismeedias muudab investorid Eesti suhtes ettevaatlikuks ning konservatiivne koalitsioon mõjuks majandusele negatiivselt.

Lepiku sõnul on möödas ajad, mil ettevõtted valisid uue kontori või tehase sihtriiki vaid kulusid arvestades ning nüüd keskendutakse pigem väärtustele. «Kui me võtame näiteks 90ndad ja 2000ndad, siis olid maksumäärad ja kogu seadusandlus välisettevõtete jaoks määrava tähtsusega. Tänases maailmas on kõige olulisemal kohal inimlik keskkond ja väärtused,» ütles ta.

«Odava tööjõu osas ei konkureeri Eesti enam kellegagi. Kes tahab odavalt teha, see läheb Aasiasse. Konkurents käib üha enam targa töö osas. Odavate maksumääradega meelitati ettevõtteid kauboikapitalismi hiilgeaegadel, kuid see on minevik,» selgitas Lepik.

Seetõttu on Lepiku sõnul suure kaaluga välismeediasse jõudvad kommentaarid, mis viitavad sellele, et uue koalitsiooni liikmed tahavad suletud ja ainult eestlastele mõeldud riiki. «See puudutab nii idufirmasid, IT-firmasid, kui ka näiteks rahvusvahelisi reklaamifirmasid ja advokaadibüroosid. Kui seistakse küsimuse ees, kas me teeme oma Baltikumi üksuse Tallinnasse või Vilniusesse, siis mängivad riigi väärtused otsuses suurt rolli. Üheks konkreetseks näiteks on see, et suheldes välisettevõtetega olen näinud, kuidas Budapesti ja Varssavisse ei taheta just seetõttu kontorit teha, et need riigid on pööranud suletuse poole. Välisettevõte arvestab sellega, et kui on vaja näiteks mõne muu riigi välisspetsialisti värvata, siis võib tema elu sihtriigis olla raskendatud,» rääkis Lepik.

Küsimusele, kas tema hinnangul võib EKRE, Keskerakonna ja Isamaa koalitsioon vähendada investeeringuid Eestisse, vastas Lepik, et kindlasti. «Ma võin selle peale mürki võtta. Vaadake kommentaare, mida kajastatakse välismeedias, kus erakond ütleb, et Euroopa Liit ei ole oluline. Ma olen suhelnud mitme välisinvestoriga, kellelt on juba praegu tulnud küsimusi, et mis teil seal toimub. Valimised võitsid küll kaks väärtusi oluliseks pidavat erakonda, aga nüüd käivad läbirääkimised erakondadega, kes tahavad suletud ühiskonda ehitada,» sõnas ta.

Kommentaarid (77)
Copy
Tagasi üles