Surmaga lõppenud Vene kütusepettuse raha liikus Eestisse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moskva Šeremetjevo lennujaam
Moskva Šeremetjevo lennujaam Foto: SCANPIX

Troika rahapesumasina lekkinud dokumentidest selgub, et Venemaa lennujaama kütusepettusest teenitud kriminaalne tulu liikus läbi maksuparadiisi firmade ka Eestisse.

Troika rahapesupaljastusest selgusid mõned eelkuriteod, näiteks Venemaa Šeremetjevo lennujaama kütusepettus, millest saadud kriminaalne tulu kanti Troika kaudu välismaale edasi. Kütusepettuse eesmärk oli tõsta tehislikult lennujaamale müüdava lennukikütuse hinda ning vältida riiklikke makse. Pettus päädis 2008. aastal ulatusliku kütusekriisiga, pärast mida hakkasid ametivõimud pettust uurima. Enne rahapesumasinasse jõudmist liikus raha Viinis elava advokaadi Erich Rebasso pangakontodele. Rebasso andis ennast ise politseile üles ning tunnistas, et aitas pesta vähemalt 96 miljoni dollari väärtuses kütusepettusest saadud raha. Kaks aastat peale ülestunnistust Rebasso tapeti.

Skeemist teenisid ettevõtted aastatel 2006 ja 2007 ligikaudu 200 miljonit dollarit kõrgemate hindade arvelt ning Venemaa kaotas ligi 40 miljoni dollari väärtuses maksuraha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles