Eesti digimaksu ei kehtesta

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Toomas Tõniste.
Rahandusminister Toomas Tõniste. Foto: Sander Ilvest

Euroopa Liit on suurte veebiplatvormide ühtse maksustamise küsimuses ummikusse jooksnud ning paljud riigid on asunud seetõttu neile siseriiklikke maksupäiseid pähe panema, Eesti eelistab aga oodata globaalset lahendust.

Üldiselt käib küsimus selles, et Euroopa tahab panna Facebooki, Google’i ja teised suured platvormid panna maksma iga liikmesriigi eelarvesse makse selle põhjal, kui palju ta nende reklaamiklientidel raha teenib. Praegu makstakse makse reeglina Iirimaale või Luksemburgi loodud juriidilise keha kaudu, kuna neis riikides on vastavad maksud kõige madalamad.

Paraku on Euroopa riikide huvid olnud väga erinevad ja nii pole ühtset kokkulepet saavutatud. Eesti tahab aga üldse Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) tasandi otsust, aga selle liikmeks on teatavasti ka tehnohiidude kodumaa USA.

«Oleme ka varem tähelepanu juhtinud vajadusele ühisele kokkuleppele jõuda. ELis võib selle puudumine halvimal juhul viia 28 erineva maksuni, mis raskendab nii piiriülest ettevõtlust kui ka kaasa tuua topeltmaksustamise. Sama kehtib globaalsel tasandil,» rääkis rahandusminister Toomas Tõniste pärast tänast ELi rahandusministrite arutelu Postimehele.

Tõniste tõdes kokkuleppele jõudmine on tõesti veninud ning osa riike, mis tunnevad, et digiettevõtted ei panusta maksudega piisavalt võrreldes tavaliste ettevõtetega ja tegutsevad nii turul soodsamates konkurentsitingimustes, on liikumas siseriikliku maksustamise suunas.

Nii Prantsusmaa kui ka Itaalia, Hispaania, Ungari on kavandamas või juba kehtestanud sarnase maksu.

«Eesti täna enda jaoks eraldi digimaksu kavandamas pole. Meie eelistus on algusest peale olnud, et ELis, aga ka globaalsemal tasandil, jõutakse võimalikult kiirelt ühiste digimajandust hõlmavate maksureegliteni, mis tagaksid kõigi ettevõtete võrdse maksustamise olenemata tegevusalast ja -kohast,» lisas Tõniste.

Tänasel arutelul ei jõutud kokkuleppele ka ELi vahelahenduses, kuna osa riike eelistab ära oodata OECD arutelu tulemused. Osa riike soovib esmalt arutada põhimõttelisemat laadi küsimusi väärtuse loomise sisust ja kohast. ELi arutelu digimajanduse maksustamise teemal tänasega siiski ei lõppe, sest mitmed riigid näevad vajadust ELi arusaamu koordineerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles