Kildagaas on Venemaale pinnuks silmas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gazpromi gaasitorurägastik
Gazpromi gaasitorurägastik Foto: SCANPIX

Venemaa püüab väita, et kildagaas on keskkonnale ohtlik ajutine nähtus ning ei ohusta kuidagi tema gaasiäri, Wall Street Journal on teist meelt.

USAs hakati tänu uutele tehnoloogiatele eraldama gaasi orgaanikat sisaldavatest kiltadest. Tänu kildagaasile on Ühendriikide gaasivarud kerkinud nelja aastaga kahekordseks ning maagaasi hind on seetõttu langenud.

The Wall Street Journali blogi kirjutab aga, et Venemaa gaasitootjad on veendunud, et uudsed tehnoloogiad nende äri ei mõjuta.

«Kildagaasi tootmine ohustab keskkonda, tootmises kasutatavad kemikaalid ohustavad ennekõike pinnast ja põhjavett,» märgitakse Gazpromi direktorite avalduses.

Kuigi kildagaasi leidub laialdaselt ka Euroopas, eelkõige Prantsusmaal ja Poolas väidab Gazprom, et kildagaasi tootmine Euroopas ei tasu ennast ära.

Chevron, Exxon Mobil ja ConocoPhillips on juba alustanud puurimistega Euroopas, lootes korrata USAs toimunut. Kui ka Euroopas kildagaasi tootmine hoogu koguks, oleks see kivi Gazpromi kapsaaeda, kuna pakuks alternatiivi Venemaa gaasile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles