USA õhujõud katsetasid edukalt droonist hävituslennukit (7)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kratos XQ-58A Valkyrie reaktiivmootoritega droon.
Kratos XQ-58A Valkyrie reaktiivmootoritega droon. Foto: Kratos

USA õhuvägi katsetas edukalt reaktiivmootoriga drooni XQ58-A Valkyrie, mis võib ühel päeval saata mehitatud hävituslennukeid lahingusse, andes neile nii rohkem tulejõudu ja tõmmates ära vaenulikku tuld. 

Mehitamata prototüüp-õhusõiduki arendasid koostöös välja USA õhujõudude uurimislabor ja Ühendriikide sõjatööstusettevõte Kratos. Drooni katsetati möödunud nädalal Yuma polügoonil Arizona osariigis, kus viidi edukalt läbi 76 minutit kestnud katselend. Droonile on kavandatud veel terve hulk täiendavaid katselende, et uurida, kuidas selle erinevad süsteemid töötavad.

Valkyrie eesmärgiks on olla F-35 hävitajatele «lojaalne kaaslane», kellele piloot saab oma lennukist käske anda. Droon võib lennata näiteks peremees-lennukist eespool ja teha luuret, vähendades nii ootamatuid ohte ja pakkuda vajadusel sihtimisandmeid. Samuti võib Valkyrie pakkuda täiendavat lahingmoona vaenulike sihtmärkide vastu ja tõmmata isegi enda peale vaenlase tuld. Ühte lennukit võib saata ka terve hulk taolisi mehitamata lennumasinaid.

Valkyrie suudab endaga kaasas kanda väikest hulka tarka moona (kui palju, pole täpsustatud) ning selle lennuulatuseks on ligemale 4000 kilomeetrit. Seda on rohkem kui enamikul USAs kasutuses olevatel hävituslennukitel. Paraku on ta hävituslennukitest märkimisväärselt aeglasem ega suuda saavutada näiteks ülehelikiirust.

Samas ei vaja Valkyrie õhkutõusmiseks maandumisrada ning seadeldis saab vajadusel startida isegi veokitelt ja väiksematelt sõjalaevadelt. Droonlennuki kasuks räägib ka hind: kui F-35 maksab üle 100 miljoni dollari, siis Valkyrie maksab ainult 2–3 miljonit tükk. Niisiis võivad taolised lennukid vaenuliku tule enda peale tõmbamisega säästa üüratult raha.

Washington Post andmetel pole Pentagon veel otsustanud, kas nad tahavad just seda toodet, kuid õhujõud on esialgsete tulemustega väga rahul. Kratos Valkyriel on ka konkurentsi, sest alles möödunud kuul tutvustas Austraalias oma «lojaalse kaaslase» droonlennuki kontseptsiooni ka Boeing, kelle seadeldis töötab sarnastel põhimõtetel.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles