Hiina keelas kõigil Boeing 737 MAX 8 tüüpi lennukitel õhku tõusmise

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Boeing 737 MAX 8 tüüpi lennuki tutvustamine Hiinas.
Boeing 737 MAX 8 tüüpi lennuki tutvustamine Hiinas. Foto: Xu Yu / imago/Xinhua

Hiina teatas esmaspäeva hommikul, et riigis tegutsevad lennufirmad peavad katkestama kõik siselennud Boeing 737 MAX 8 tüüpi lennukitega. Keeld tuleb pärast pühapäeval Etioopias toimunud traagilist lennuõnnetust, mille käigus hukkus sama tüüpi lennuki pardal 157 inimest.

Hiina lennuameti sõnul peavad kõik Boeing 737 MAX 8 tüüpi lennukid maanduma kõige hilisemalt kella kuueks õhtul, mille järel on nendega lendamine ajutiselt keelatud. Ameti sõnul algatatakse suhteliselt uue lennukimudeli suhtes juurdlus, sest viimase poole aasta jooksul alla kukkunud juba kaks Boeing 737 MAX 8 reisilennukit ning mõlemal juhul toimus õnnetus vahetult peale õhku tõusmist. Mullu oktoobris kukkus Indoneesias alla lennufirma Lion Air 737 MAX 8, mille tõttu kaotas oma elu 189 inimest.

Ajutine keeld puudutab eelkõige selliseid suuri Hiina lennufirmasid nagu Air China, China Eastern Airlines ja China Southern Airlines.

Hiina on üks maailma suurmaid 737 MAX 8 lennukite operaatoreid, kus nimetatud mudeleid on kasutusel 97 tükki. Lennuameti sõnul kontakteeruvad nad lennukit valmistava ettevõttega Boeing ja USA lennuametiga, veendumaks, et nende kasutamine on tõepoolest ikka ohutu. Nii Etioopia kui ka Indoneesia õnnetused on alles uurimise all ja ekspertide sõnul pole hetkel tõendeid, mis viitaksid sellele, et kaks intsidenti võivad olla omavahel seotud.

Kuna 737 MAX 8 on suhteliselt uus lennuk (võeti kasutusele 2017) ja mõlemad õnnetused on vähemalt näiliselt üpris sarnased ning juhtusid suhteliselt väikse vahega, siis on see tekitanud lennundustöstuses hulganisti küsimusi. Boeing saatis Etioopia õnnetuspaika ka oma meeskonna, et aidata Etioopia eksperte uurimise läbi viimisel. Lennukitootja väljendas pühapäeval juhtunu üle sügavat kahetsust.

Pühapäeval alla kukkunud lennukit opereerinud Ethiopian Airlines on Aafrika suurim lennufirma, mille kasutuses on kaheksa 737 MAX 8 tüüpi reisilennukit. Ettevõte jätkas pühapäeval 737 MAX 8 opereerimist, väites, et õnnetuse põhjused pole veel kindlaks määranud, kuid keelas esmaspäeval nendega kõik õhkutõusud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles