Video: ümber maailma purjetanud eestlane jõudis pärast 252 päeva seilamist finišisse (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  • Eestlast olid sadamasse tervitama tulnud tuhanded inimesed

Uku Randmaa osales esimese eestlasena Golden Globe Race'i ümber maailma purjetamise võistlusel ning saavutas regatil kolmanda koha. Mees saabus pärast 252 päeva üksinda purjetamist lõpuks Prantsusmaal asuvasse Les Sables d'Olonne'i sadamasse.

56-aastast soolopurjetajat ootasid sadamas vastas ka eestlased ning Randmaa tähistas sildumist šampuse avamisega. 

Sel teisipäeval elas purjetaja üle oma viimase tormi pea kaheksa kuud väldanud retkel, tuul oli 50 sõlme ja lained viie meetri kõrgused, seisab Golden Globe Race'i kodulehel. 

Randmaa jäi võistlusel kolmandaks. Golden Globe Race'i võitis prantslane Jean-Luc Van Den Heede ning teisele kohale tuli hollandlane Mark Slats. 

Südikas eestlane finišeeris nii, et tal polnud enam palukestki süüa ning ka kütus oli lõppenud. Kütuse puudumise tõttu ei saanud Randmaa mootorit käivitada ja sadamakai äärde tuli tema jaht pukseerida. Kuna võistluse kestel ei lubanud võistlusreeglid kaldale astuda, polnud Uku Randmaa ka oma naist ja lapsi näinud rohkem kui kaheksa kuud. Eilsel raadioühendusel ütles Randmaa võistluse korraldajatele naljatledes «Mu paat on müügis. Ükskõik mis mõistliku pakkumisega, aga ilma toiduta.»

Golden Globe Race'il tuleb seilata üksi ümber maailma ilma kordagi kaldale astumata. Võistluse teeb keerulisemaks asjaolu, et kõik elektroonilised abivahendid nagu GPS või satelliitraadio on keelatud. Uku Randmaa on esimene eestlane, kes sellise võistluse on läbi teinud. 

Les Sables d'Olonne linnapea Yannick Moreau ja Uku Randmaa pärast eestlase finišeerimist 10. märtsil 2019
Les Sables d'Olonne linnapea Yannick Moreau ja Uku Randmaa pärast eestlase finišeerimist 10. märtsil 2019 Foto: Tiit Pruuli

Purjetamine on Prantsusmaal väga populaarne spordiala ning ka Uku Randmaa sõiduga ollakse hästi kursis. Eestlase finišeerimisele olid tulnud kaasa elama tuhanded kohalikud, kes sadama muulidel ja promenaadil Randmaa purjeka saabumist ootasid ning eestlast pasunate, hüüete ja aplausiga tervitasid.

Inimesed Les Sables d'Olonne sadamamuulil tervitamas Uku Randmaad
Inimesed Les Sables d'Olonne sadamamuulil tervitamas Uku Randmaad Foto: Tiit Pruuli

Pärast finišitseremooniat andsid korraldajad pikka aega nappi menüüd taluma pidanud Uku Randmaale pitsa ning pressikonverentsil ütles Randmaa, et purjeka pardal oli tal alles kõigest kolm suppi. Randmaa kaotas tugevalt kaalu, aga kuna ta pole ennast veel kaalunud, ei osanud ta täpset kaalukaotust öelda. «Ma arvan, et olen 20 kilo kergem kui võistlust alustades,» ütles Randmaa pressikonverentsil.

Uku Randmaa pressikonverentsil pärast Golden Globe Race võistluse finišeerimist. Fotol vasakult: Don McIntyre, Golden Globe Race peakorraldaja, Uku Randmaa, Yannick Moreau, Les Sables d'Olonne linnapea, võistluse võitja Jean Luc van den Heede ja teiseks tulnud Mark Slats
Uku Randmaa pressikonverentsil pärast Golden Globe Race võistluse finišeerimist. Fotol vasakult: Don McIntyre, Golden Globe Race peakorraldaja, Uku Randmaa, Yannick Moreau, Les Sables d'Olonne linnapea, võistluse võitja Jean Luc van den Heede ja teiseks tulnud Mark Slats Foto: Jaano Martin Ots

Uku Randmaa finišeerimisele elati kaasa ka Pärnu Jahtklubis:

Vaata galeriist, milline nägi välja Uku purjekas ja varustus 252 päeva tagasi enne pikale retkele minekut:

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles