Prantsuse sadamalinn valmistub eesti ümberilmapurjetaja Randmaa saabumiseks (1)

Jaano Martin Ots
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Golden Globe regati järgmiste finišeerijate Uku Randmaa ja Istvan Kopari saabumisüritusest teatavad välimeediaplakatid Les Sables d'Olonne tänavatel
Golden Globe regati järgmiste finišeerijate Uku Randmaa ja Istvan Kopari saabumisüritusest teatavad välimeediaplakatid Les Sables d'Olonne tänavatel Foto: Jaano Martin
  • 18 purjetajat alustasid üksinda ümber ilma purjetamise võistlust 1. juulil 2018
  • Finišeerinud on 1. ja 2 koha võitjad, Uku Randmaa on 3. kohal ja 2 on veel merel
  • Randmaad oodatakse Prantsusmaal finišisse 10. märtsil kl 11.00 eesti aja järgi

Prantsuse sadamalinn Les Sables d'Olonne valmistub suure pidulikkusega tähistama Golden Globe Race kolmanda finišeerija, eestlase Uku Randmaa tagasijõudmist ümberilmaregatilt. 

Üks Prantsusmaa tuntumatest purjetamiskeskustest Atlandi ookeani ääres Les Sables d'Olonne valmistub vastu võtma Golden Globe Race 2018 kolmandat finišeerijat, eestlast Uku Randmaad. Elevus sadamalinnas on suur ning eestlast oodatakse tervitama tuhandeid pealtvaatajaid. Kohale on jõudnud ka paarikümnest eestlasest koosnev tervitusdelegatsioon ning Uku Randmaa pereliikmed.

Suured purjetamisvõistlused toovad Les Sables d'Olonne'i kokku ohtralt publikut ning linnale on purjetamisvõistlustest kujunenud arvestatav tuluallikas. Rahvarohkeim purjetamissündmus on piirkonna nimega seotud ümber maailma purjetamise regatt Vendee Globe. Kuid ka üksinda peatusteta ning 50 aasta vanuse tehnoloogiaga ümber maailma purjetamise võistlus Golden Globe Race on pälvinud suurt tähelepanu. Võistluse võitja, prantslase Jean Luc van den Heede finišisse jõudmisel 29. jaanuaril kogunes muulidele, sadamasse ning promenaadidele 20 tuhat inimest. Rahvarohke oli ka teisena saabunud hollandlase Mark Slats'i vastuvõtt 31. jaanuari keskööl. 

Uku Randmaa saabumisele kogunevat rahvahulka ei osanud korraldajad päev varem veel prognoosida, kuid kuna Randmaa finiš langeb pühapäevale, on tõenäoline, et pealtvaatajaid saabub rohkelt. Finišiliinile merel lähevad vastu korraldajate finišilaev ning kaatrid ajakirjanike ning Randmaa lähedastega. 

Les Sables d'Olonne sadama muulid
Les Sables d'Olonne sadama muulid Foto: Jaano Martin Ots

Regati ametlik finišiliin on merel sadama muulide vahelt väljas, kuid pealtvaatajad saavad Randmaa saabumist jälgida Les Sables d'Olonne sadama sissesõitu ääristavatelt muulidelt, promenaadilt ning jahisadama kaidelt. 

Randmaa nimi ja nägu on kohalikele elanikele hästi tuttavad, kuna plakateid, postereid ja digitaalseid reklaame Uku Randmaa saabumisest teavitavate kuulutustega on linna tänavatel rohkelt. Nii poemüüjad kui turismiinfopunkti töötajad teavad, et eestlane läheneb ümberilmaregati finišile kolmandal positsioonil ja et tal on kõht tühi.  

Uku Randmaa saabumisüritusest teavitav plakat Les Sables d'Olonne linna turismiinfo keskuses
Uku Randmaa saabumisüritusest teavitav plakat Les Sables d'Olonne linna turismiinfo keskuses Foto: Jaano Martin Ots

Värskeimal raadiosideseansil regati korraldajatega teatas Uku Randmaa, et lisaks toidule on tal pardal lõppenud ka kütus, mistõttu ta peab finišeeruma ja silduma purjede all. Kuigi korraldajad pakkusid talle puksiiri abi, ütles Randmaa, et saab purjedega hakkama ja soovib vaid üht maitsvat lõunasööki. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles