Sajadollariliste rahatähtede arv on järsult kasvanud. Põhjuseks võib olla korruptsioon (3)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Need sajadollarilised on iraanlase käes
Need sajadollarilised on iraanlase käes Foto: Atta Kenare / AFP/Scanpix

Ringluses olevate sajadollariliste rahatähtede arv on viimase kümne aastaga millegipärast järsult kasvanud. Ühest selgitus analüütikutel selle kohta ei ole.

Kogu maailmas ringlevate sajadollarilisi rahatähtede arv on alates finantskriisist kasvanud kaks korda enam kui 12 miljardini ja neid on nüüd liikvel rohkem kui ühedollarilisi.

Ökonomistid usuvad üldiselt, et rahatähtede arvu kasv on seotud inimeste sooviga hoida sularaha. Kõrge nominaalväärtusega rahatähtede arvu kasvu seostatakse kriminaalide maksetega, sest sularahamaksed  annavad anonüümsuse ning suure nominaalväärtusega rahatähtedega on lihtsam suuri summasid liigutada.

Analüüsikeskuse DataTrek kaasasutaja Data Trek ütles telekanalile CNBC, et 100 dollariliste kasv näitab, et maailm kasutab neid varade kandjatena ning neid kasutatakse endiselt rahvusvahelises kuritegevuses.

«Sellel pole mitte midagi pistmist USA majandusega ja pole mitte mingit pistmist intressimääradega,» selgitas Colas. «On piisavalt tõendeid, et selle põhjuseks on korruptsioon, aga see on ka viis, kuidas hoida varasid finantssüsteemist väljas,» lisas ta.

Colase sõnul hakkas välismaal ringlevate sajadollariliste arv järsult kasvama pärast Lahesõda ja USA invasiooni Afganistani. Regiooni stabiliseerimise üheks osaks oli kohalike valuutade asendumine millegi muuga.

«See midagi muu oli USA dollar,» sõnas Colas. Sajadollariliste kestvus on ka teistest rahatähtedest pikem.

Deutsche Banki rahvusvaheliste turgude peaökonomist Torsten Slok usub, et sajadollariliste rahatähtede kasvul võib olla ka muid põhjuseid.

«Selleks võib olla globaalne kartus negatiivsete intresside suhtes Euroopas ja Jaapanis või need võivad olla säästmisvahendid, sest USA majapidamised kardavad uut finantskriis või selle põhjuseks võib olla suuremast nõudlusest varimajanduses,» kirjutas Slok klientidele.

Chicago reservpanga hinnangu kohaselt ringleb 60 protsenti dollari rahatähtedest väljaspool USAd ning 100 dollarilistest koguni peaaegu 80 protsenti. 1980. aastal ringles väljaspool USAd 15 kuni 30 protsenti dollari rahatähtedest.  

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles