Toom: sarnaselt miinimumpalgaga peaks kehtestama miinimumpensioni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yana Toom
Yana Toom Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Sotsiaalkomisjoni keskerakondlasest aseesimehe Yana Toomi sõnul tuleks kaaluda sarnaselt miinimumpalgaga ka miinimumpensioni kehtestamist neile, kelle pensioni erinevad osad summeritult ei taga toimetulekut.
 

Tulevikus kasvavad lõhed pensionite vahel. Erinevused johtuvad kindlustusoskusest ning II pensionisambast, kuna mõlemad sõltuvad palga suurusest. Sestap hakkavad need, kes täna saavad kõrget palka, tulevikus saama ka kõrget pensioni, madalama sissetulekuga inimeste tulevane pension ei pruugi võimaldada neil ära elada.

«Üheks variandiks on vanaduspensioni baasosa tõstmine tasemele, mis võimaldaks eakal ära elada ning palgast ja tööstaažist sõltuvad osad suurendavad inimese heaolu veelgi,» rääkis Toom.

Paraku on selge, et vanaduspensioni osa tõstmine sellisele tasemele käib Eesti demograafilist olukorda arvestades üle jõu. Seetõttu tuleks Toomi sõnul kaaluda miinimumpensioni kehtestamist neile, kelle pension äraelamist ei võimalda.

«Kehtiva süsteemi järgi peab alampalga eest töötav inimene töötama kolm aastat selleks, et saada ühele pensioniaastale vastavat pensioni,» kommenteeris Toom. Seepärast peaks tema sõnul iga töötatud aasta eest olema tagatud 1 pensioniaasta. Aastakoefitsient peaks olema võrdne ühega pensionikindlustatutel, kelle eest on sotsiaalmaksu tasutud vähemalt kuupalga alammääralt ja kelle aastakoefitsient on väiksem kui üks. 

Sellisel juhul on lapsehoolduspuhkusel olevatele lapsevanematele tagatud teistega võrdne kohtlemine vanaduspensioni arvutamisel.

Väga napi pensioniga riskivad ka need, kes ei saa tööl käia, kuna peavad hooldama omakseid. Keskerakond on seisukohal, et omaste hooldajate koormuse vähendamiseks tuleks algatada kohalikele omavalitsustele suunatud programm hooldekodude renoveerimiseks ja ehitamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles