Korteriturul domineerivad kaks võimsat liidrit

Harry Tuul
, BNS-i ja Postimehe majandustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinnisvaraekspert Tõnu Toompark lausus, et Tallina kinnisvaraturul kriisiohtu pole näha.
Kinnisvaraekspert Tõnu Toompark lausus, et Tallina kinnisvaraturul kriisiohtu pole näha. Foto: Peeter Langovits
  • Mullu müüdi Tallinnas üle 3000 uue korteri.
  • Sama müügitempo jätkub ilmselt ka tänavu.

Eesti suurima ja sisuliselt ainsa elava, Tallinna kinnisvaraturu uute korterite müüki ja pakkumisi uurides torkab silma, et kuigi on palju väikseid tegijaid, tõusevad esile kaks võimsat liidrit. Suurimat käivet suudab teha Eesti ehituskontsern Merko ning korterite arvu mõttes vaikselt tippu rühkinud Endover.

Pikaaegse ja tunnustatud kinnisvaraeksperdi Tõnu Toomparki kokku pandud tabel tugineb avalikele allikatele ning tegelikud tehingute andmed võivad mõnevõrra erineda, kuid ülevaade annab aimdust nii turu olukorrast kui ka suurimatest tegijatest. Kahe liidri erinevusi selgitas Toompark sellega, et kui Endover pakub kallite korterite n-ö tagumist otsa, arendades suuri projekte, näiteks Vega projekt Lasnamäel ja Aurora Nova Astangul, siis Merkol on ka kallimaid pakkumisi, näiteks Lennusadama lähedal asuvad Noblessner ja Ranna villad.

Just korterite hinnaklasside erinevusest tulenevad ka suured käärid müüdud korterite arvu ja käibe vahel. Nii on Metro Capital müüdud korterite arvu mõttes küll keskmik, kuid käibe mõttes eesotsas. Ettevõte keskendubki n-ö kallima otsa projektidele, arendades näiteks Pirital Meerhofi ja Kadriorus Kiikri residentse.

Esikolmiku moodustavad Eesti kapitalil põhinevad ettevõtted. Peale Toomas Annuse suurosalusega Merko ning Postimehe poolt mullu kroonimata kinnisvarakuningaks valitud Endo Tõnuveri ettevõtte Endover mahub sinna ka endise metsatööstuskontserni Sylvester ühe omaniku Kaido Jõelehe suurosalusega Kaamos. Rootslastele kuuluv Bonava ja soomlaste YIT on kohe tihedalt kannul.

Turuolukorda iseloomustades ütles Toompark, et käes on pöördepunkt. «Minu hinnangul on turu kõige olulisem sõnapaar tehingute arv. Viimasest kaheksast kuust kuuel on see langenud,» alustas Toompark ning lisas, et samas on tehingute arv endiselt ajaloolisest kõrgem. «Kriisi või krahhi ei oska näha,» lisas Toompark. Ta selgitas, et turul on nii pakkumisi kui ka nõudlust, kuid miski on tehingute arvu hakanud piirama, mis omakorda sunnib turgu rahunema ja korrastuma. Samuti möönis Toompark, et uute korterite pakkumiste maht on väga kõrge.

Koduostjad eelistavad Toompargi sõnul uusi kortereid. Kui varem jäigi see sooviks, siis praegustes majandusoludes, kus palgad kasvavad juba aastaid kiiresti ning intressid on väga madalad, on soovile lisandunud ka võimekus seda ellu viia ehk kokkuvõttes reaalne nõudlus.

Uute korterite pakkujad Tallinnas. 
Uute korterite pakkujad Tallinnas. Foto: P M
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles