Pelmeenitootja äri võib kõrbeda (6)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AS UVIC.
AS UVIC. Foto: Postimees / PM/SCANPIX BALTICS

Saneerimisel pelmeenide ja muu külmutatud toidukauba tootja Uvic lõpetas Leedu tütarfirma pankroti tõttu 2017. aasta 3,2 miljoni euro suuruse kahjumiga, mille tõttu kukkus negatiivseks ettevõtte omakapital.

Harju maakohtus on menetlemisel AS-i Uvic saneerimiskava 10 aastaks seoses ettevõtte raske majandusliku olukorraga ja vähese maksevõimega, märkis Uvic enda äsja esitatud 2017. aasta aruandes.

Praegu on ettevõttel Creditinfo andmetel viis kehtivat maksehäiret ning maksuvõlg ulatub üle 1 miljoni euro. Kaks maksehäiret pärinevad juba 2014. aastast – maksmata arve valmissööda tootjalt ning nõue inkassofirmalt –, millele on lisandunud 2016. aastal kolm enam kui 64 000 eurost maksehäiret pankadele.

Uvic teenis 2017. aastal 9,8 miljonit eurot müügitulu, mida oli üle viiendiku võrra vähem aasta varasemast 12,6 miljonist eurost. Tunamullune puhaskahjum oli 3,2 miljonit eurot, aasta varem oli kahjum aga isegi 12,6 miljonit.

Uvicu juhatus märkis aruandes, et põhitegevuses oli kontsern 2017. aastal stabiilselt edukas. Kokku 9,8 miljoni euro suurusest käibest teenis firma koduturgudel 9,4 miljonit eurot. Käibe languse taga oli asjaolu, et 2017. aasta oktoobris kuulutas Leedu riigikohus välja kontserni kuulunud Druvas Foodi pankroti ja seoses sellega ei ole Leedu firma müügitulu arvestatud konsolideeritud aruande müügitulusse.

Ka kahjum tekkis juhatuse kinnitusel suuresti Druvas Food AS-i osaluse väärtuse ehk 3,77 miljoni euro kuluks kandmisest.

Aasta lõpuks ulatus firma jaotamata kahjum aga 5,4 miljoni euroni ning seetõttu langes ka ettevõtte omakapital 5,4 miljoni euroga miinusesse, mis näitab, et firmal ei ole vahendeid kõikide kohustuste katmiseks.

Aasta lõpu seisuga oli Uvicu kontsernis keskmiselt 153 töötajat, kelle palgakulu oli ligi 1,8 miljonit eurot, aasta varem oli firma palgal 196 inimest ning palgakulu pea 2,8 miljonit eurot. Juhatusele ja nõukogu liikmetele maksti töötasu kokku 95 000 eurot, aasta varem 100 000 eurot.

Uvicul on praegu kaks juhatuse liiget: firma pikaaegne omanik Alexander Musarov ning Ivan Zakotei. Kuna ametlikult ka eraisiku pankrotis oleval Musarovil on kehtiv ärikeeld, on 2017. aasta aruandel vaid Zakotei allkiri.

Uvicu ainuosanik on OÜ Laferon, mida juhib ametlikult Valentina Musarova. Selle ettevõtte omanik on aga USA-s registreeritud Sixson Corp. Meedias on samas varasemalt spekuleeritud, et tegelikkuses on Ühendriikide firma omanik siiski Musarov.

Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles