Raivo Vare Helsingi tunnelist: Euroopa Liit ei taha hiinlasi oma vetesse lasta (17)

Janno Riispapp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raivo Vare sõnul on tõenäoline, et Euroopa Liit hakkab hiinlastele kaikaid kodaratesse loopima.
Raivo Vare sõnul on tõenäoline, et Euroopa Liit hakkab hiinlastele kaikaid kodaratesse loopima. Foto: Erik Prozes / Postimees

Majandusvaatleja ja ettevõtja Raivo Vare sõnul on Hiina fondi Touchstone Capitali 15 miljardi euro suurune investeering Tallinn-Helsingi tunnelisse Eesti jaoks kahtlemata sajandi uudis, kuid Euroopa Liit ei sooviks mingil juhul hiinlasi piltlikult öeldes «oma vetesse» lasta.

«Tegu on esialgse kavatsuste protokolliga, et plaan, soov ja huvi on, aga see pole veel lõplik lahendus. Nii palju kui mina aru sain, siis poole aasta jooksul loodetakse lepinguni jõuda,» rääkis Vare.

«Teostus sõltub ikkagi kahest riigist ja bürokraatiast, mis võib olla ka eeltingimuseks reaalse raha väljastamiseks. Need on sellised asjad, mille peale ei oska täna midagi vastata. Tähtis on kavatsus ise ja see kavatsus on võimas!» rääkis ta.

Vare sõnul pole Hiina huvi üllatus ega uudis. «See, et Euroopa Liit ei taha hiinlasi lasta mitte mingil viisil «oma vetesse», see pole ka mingi saladus. Eks siis näeb, mis sellest välja tuleb. Igal juhul võimas käik, see poleks sajandi projekt mitte Eesti, vaid kogu regiooni jaoks,» lisas ta.

Praegu on rahandusministeeriumi menetluses ka Tallinn-Helsingi tunneli eriplaneering, mille saatuse peab otsustama uus valitsus. Kas hiinlaste garantii aitaks erinevate kooskõlastuste aega lühendada?

«Pigem ma kardan, et vastupidi, sest tegu on hiinlastega. Nimetame asju õigete nimedega, sest Euroopa Liit kardab hiinlasi eriti infrastruktuuri ehituses. Nende võimekus on maailma suurim, kaugelt üle kõigist teistest. Ainuke viis siin neid tõrjuda ongi bürokraatlike võtetega, milles Euroopa Liit on suurepärane,» märkis Vare.

Hiina fond Touchstone Capital ja tunnelit arendav FinEst Bay Area sõlmisid 15 miljardi euro suuruse vastastikuste kavatsuste leppe neljapäeval. Touchstone jääb arendusfirmas vähemusosanikuks ning enamusosalus püsib Soomes.

Pooled teevad leppe üksikasjad selgeks järgmise poole aasta jooksul, kirjutas Helsingin Sanomat.

Hiina fondiga loodi finantseerimisstruktuur, mis lubab teistel investeerijatel tunneliprojektiga liituda. Mida suuremaks kasvab teiste investorite osakaal, seda väiksemaks jääb Touchstone'i osalus.

Eestis on Finest Bay Area Development esitanud rahandusministeeriumile taotluse riigi eriplaneeringu algatamiseks. Ministeerium teeb sellele praegu eelanalüüsi, lõplik otsus, kas planeering algatada või mitte, tuleb teha uuel valitsusel.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles