Euroopast tuli suurepärane uudis laenuvõtjatele terveks aastaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Intress
Intress Foto: SCANPIX

Euroopa Keskpank (ECB) teatas neljapäevases rahapoliitikaotsuses, et intressimäärad jäävad praegusele tasemele vähemalt aasta lõpuni.

ECB nõukogu otsustas säilitada põhiliste refinantseerimisoperatsioonide intressimäärana 0,00 protsenti, laenamise püsivõimaluse intressimäärana 0,25 protsenti ning hoiustamise püsivõimaluse intressimäärana −0,40 protsenti.

Nõukogu eeldab, et ECB baasintressimäärad püsivad praegusel tasemel ka vähemalt 2019. aasta lõpuni ning igal juhul seni, kuni see on vajalik, et tagada inflatsioonimäärade püsiv lähenemine tasemele, mis on keskmise aja jooksul 2 protsendist allpool, ent selle lähedal.

Keskpank kavatseb jaanuarist lõppenud varaostukava raames ostetud aegumistähtajani jõudnud väärtpaberitelt laekuvate põhiosa tagasimaksete täies ulatuses reinvesteerimist jätkata pikema aja jooksul pärast kuupäeva, mil nõukogu hakkab tõstma ECB baasintressimäärasid, ning igal juhul seni, kuni see on vajalik soodsate likviidsustingimuste ja küllaldaselt toetava rahapoliitilise kursi säilitamiseks.

ECB rahapoliitika üks eesmärk on hoida inflatsioon tasemel, mis on 2 protsendi lähedal, ent jääb sellest piirist allapoole. Veebruaris kiirenes euroala inflatsioon kuuga 0,1 protsendipunkti võrra 1,5 protsendini.

Soodsalt laenu

Ühtlasi hakkab Euroopa Keskpank alates septembrist igakvartaliselt pankadele sooduslaenu andma, et need laenaksid raha edasi ettevõtetele ning elavdaksid nii majandust.

Euroopa Keskpanga (ECB) nõukogu otsustas, et käivitab uue programmivooru, andmaks krediidiasutustele võimaluse osaleda sihtotstarbelistes pikemaajalistes refinantseerimisoperatsioonides (TLTRO). Viimati andis ECB sooduslaenu 2016. aastal. 

Programm algab 2019. aasta septembris ning kestab 2021. aasta märtsini. Laenu annab keskpank kord kvartalis kaheks aastaks.

Kõlblikud vastaspooled tohivad laenu võtta kuni 30 protsendi ulatuses enda tingimustele vastavast laenuportfellist seisuga 28. veebruar 2019. Laenude intressimäär on seotud põhiliste refinantseerimisoperatsioonide intressimääraga, mis on praegu tasemel 0.

Uute sooduslaenude eesmärk on ECB teatel hoida alal soodsad laenamistingimused ning tagada rahapoliitika sujuv üleminek. Nimelt teatas ECB eelmise aasta lõpus, et lõpetab pikalt kestnud võlakirjade kokkuostuprogrammi ehk niinimetatud rahatrüki.

Tõenäoliselt soovib keskpank seeläbi leevendada turu kartusi, et euroala suurte majanduste nagu Saksamaa ja Itaalia aeglase kasvu ning üldise ebakindluse taustal karmistub rahapoliitika liiga järsult. Ka meedia ning analüütikud on spekuleerinud, et sooduslaenude programmi taaskäivitamine võiks olla tõenäoline samm.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles