Rahandusminister Toomas Tõniste naaseb ettevõtluse juurde ja asub purjetama (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Tõniste
Toomas Tõniste Foto: Konstantin Sednev

Ametist lahkuv rahandusminister Toomas Tõniste plaanib naasta erasektorisse ja jätkata ettevõtlusega ning ühtlasi tegeleda aktiivselt purjespordiga.

Erakonna Isamaa ridadesse kuuluval Tõnistel ei õnnestunud riigikogu valimistel mandaati saavutada. Lisaks teatas valimised võitnud Reformierakond kolmapäeval, et alustab koalitsioonikõnelusi Keskerakonnaga, mis tähendab, et Isamaa jääb ilmselt valitsusliidust välja.

«Igal juhul olen ma arvestanud sellega, et üks etapp lõpeb nende valimistega – kui tuleb uus koalitsioon ja valitsus kokku, siis saab üks periood läbi,» ütles Tõniste BNS-ile, viidates, et ei sooviks igal juhul rahandusministri ametis jätkata.

«Mul on selles mõttes lihtne, et minu elu ei sõltu sellest, milline see koalitsioon on, kas ma olen riigikogus või mitte,» rääkis ametist lahkuv rahandusminister ja lisas, et tal on ettevõtluses palju teha – palju on ripakile jäänud selle tõttu, et on aktiivselt poliitikas oldud.

«Ka tänane koalitsioon – tuleb missugune ta tuleb – vajab tublisid maksumaksjaid, ettevõtjaid, kes aitavad täita neid utoopilisi lubadusi, mis siin vasakule-paremale jagati,» märkis Tõniste.

Tõnistele kuulub 28,57 protsenti hulgimüügifirmast LTT, mille käive ulatus 2017. aastal üle 10,7 miljoni euro ja puhaskasum pisut enam kui 382 000 eurot. Müügitulu kasvas seejuures 5 protsenti, kasum aga langes poole võrra.

Lisaks on Tõniste omanduses ühes abikaasa Ingrid Tõnistega valdusfirma Breting OÜ, millele kuulub eelkõige Pärnu maanteel asuva esinduspoe järgi tuntud kauplus Lastemaailm. Bretingi käive oli mullu pisut alla 1 miljoni euro, puhaskasum aga 29 700 eurot.

Lisaks erasektorisse naasmisele plaanib Tõniste keskenduda purjetamisele ning perega rohkema aja koos veetmisele. «Ettevõtja ja firmade omanikuna ei ole mul vajadust iga päev tööl käia, ma olen vaba inimene,» rääkis ta.

Purjespordiga kavatseb Tõniste hakata aktiivselt tegelema ise purjetades. «Meil on avanemas hästi suur ja huvitav projekt, Star Sailors liiga, mis 2021. aastal päädib suure rahvusvahelise riikidevahelise võistlusega, kus iga riik paneb välja paadi,» rääkis ta.

Aluse kapten on Toomas Tõniste vend Tõnu Tõniste, vennad on üheskoos tiimina võitnud muuhulgas 1988. aasta olümpiamängudel Soulis hõbeda ning 1992. aasta olümpial Barcelonas pronksi.

Star Sailorsi liigas kuulub Toomas Tõniste ka ise venna juhitud aluse meeskonda. «Hästi huvitav ja suur väljakutse,» märkis ta.

Tõniste kuulus riigikokku aastatel 2007–2015. Juunis 2017 esitas toona Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) nime all tegutsenud Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder ta rahandusministri kandidaadiks, seda ametit on ta täitnud 12. juunist 2017.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles