Prantsusmaa lööb suurtele digihiidudele nagu Amazon ja Google maksu peale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amazoni pakk. Pilt on illustratiivne.
Amazoni pakk. Pilt on illustratiivne. Foto: Scanpix/PA Images

Prantsuse valitsus avalikustas plaani kehtestada veebihiidude nagu Google, Amazon ja Facebook Prantsusmaal teenitud käibele kolmeprotsendine maks.

Eelnõu näeb ette maksu digifirmadele, mille ülemaailmne käive on üle 750 miljoni euro aastas ja mille käive Prantsusmaal ületab 25 miljonit eurot.

Rahandusminister Bruno Le Maire ütles kolmapäeval pressikonverentsil, et maksuga kogutakse sel aastal 500 miljonit eurot, kuid see summa peaks kiiresti kasvama.

Maks mõjutaks umbes 30 firmat, millest suurem osa on pärit USA-st, kuid nende seas on ka Hiina ja Euroopa firmasid.

Le Maire lausus, et maks ei mõjuta neid firmasid, mis müüvad oma kaupa otse veebis.

«Küsimus on õigluses. Need digihiiud kasutavad meie isikuandmeid ja teenivad selle pealt üüratuid kasumeid. Siis kannavad nad raha mujale ega maksa õiglaselt makse,» märkis Prantsuse rahandusminister.

Le Maire tõi välja Euroopa Komisjoni andmed, millest nähtub, et veebihiiud maksavad keskmiselt 14 protsendipunkti võrra vähem makse kui teised Euroopa firmad.

Prantsusmaa otsustas maksu kehtestada pärast seda, kui sarnane ettepanek Euroopa Liidu tasandil ei saanud liikmesriikide üksmeelset heakskiitu.

Le Maire ütles, et proovib nüüd koguda digifirmade maksustamise rahvusvaheliseks leppeks toetust Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsioonis (OECD).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles