Asutaja surma tõttu paroolid kaotanud krüptovahetuse kontod osutusid tühjaks (1)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bitcoin'i žetoonid. Pilt on illustratiivne.
Bitcoin'i žetoonid. Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Kanada krüptovaluuta vahetus QuadrigaCX teatas möödunud kuul, et seoses ettevõtte asutaja surmaga ei pääse nad enam ligi klientide rahale väärtuses 190 miljonit dollarit. Nüüd selgub hoopiski, et kontod on tühjaks tehtud.

30 aastane QuadrigaCX asutaja Gerald Cotten suri tema lese Jennifer Robertsoni sõnul möödunud aasta detsembris reisil Indiasse, kus teda tabasid Chroni tõve komplikatsioonid. Robertsoni tunnistuste järgi haldas Cotten oma sülearvutist ainuisikuliselt klientide krüptovaluutasid ja ükski teine töötaja ei pääsenud hoiustele ligi. Naine palus toona kohtult ettevõttele võlausaldaja kaitset, sest krüptovaluutadele ligipääsuks vajalikud paroolid olid läinud Cotteniga hauda, kuid klientide raha oli naise sõnul endiselt alles.

Krüptovaluutasid hoiustati internetist ära lõigatud «külmas rahakotis», et kaitsta varasid häkkerite eest. Ettevõte hoidis ainult väikest osa oma varadest jooksvateks arveldusteks «kuumas rahakotis» ning sellele oli firmal ligipääs olemas. Ettevõte palkas pärast Cotteni surma tema sülearvutit avama spetsialistid, kuid neil ei õnnestunud turvalisse arvutisse sisse saada.

Kuigi Robertson esitas kohtule ka oma abikaasa surmatunnistuse, hakkasid internetis kiiresti levima teooriad, et mehe surm võis tegelikult olla lavastus, et varad omastada.

See teooria võib nüüd tõepoolest paika pidada, sest ettevõtte pankroti haldav Ernst & Young sai arvutisse viimaks sisse ning avastas, et kõik kontod tehti tühjaks juba mitu kuud enne Cotteni väidetavat surma. E&Y raporti järgi oli Cotten loonud 14 salajast kontot, mida ta võis kasutada klientide krüptorahade maha müümiseks. E&Y sõnul näitab juhtum selgelt, et krüptovahetuste vähene reguleeritus on magnetiks pettustele

QuadrigaCX üks endistest klientidest on ühtlasi pannud välja 100 000 dollari suuruse vaevatasu igasuguse info eest, mis puudutab kadunud raha. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles