Rootsi aeg Eesti panganduses saab läbi (6)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pankade majandustulemused
Pankade majandustulemused Foto: Pm

Luminori müügi ja Danske lahkumise järel jääb Skandinaavia pankadest Eestisse üksnes kaks Rootsi panka, mille turuosa on küll praegu veel kaks kolmandikku, kuid nende konkurendid kasvavad kiiremini ja nii hakkab Rootsi pankade ülevõim Eestis tasapisi kahanema.

Möödunud aasta tõi kaasa Luminori ja Coop Panga täieliku muutumise ning ühe suuromaniku jõulise sisenemise Eesti pangandusturule, aga ka järjest uusi rahapesukahtlusi. Kui seni domineerisid Eestis Skandinaavia, eelkõige Rootsi pankade tütred ja filiaalid, siis eelmisel aastal toimusid selles märkimisväärsed muutused. Luminori, mis loodi 2017. aasta sügisel kahe Põhjala panga, Nordea ja DNB ühisettevõttena, suuromanikuks sai USA hiigelsuur erakapitaliettevõte Blackstone, kes omandas miljardi euro eest 85 protsenti Luminori aktsiatest.

Kuna nüüd pakib kotte Danske Banki Eesti filiaal, jääb Eestisse veel vaid kaks skandinaavlastele (rootslastele) kuuluvat panka: Swedbank ja SEB. Tõsi nende osa kokku on umbes kaks kolmandikku pangandusturust, samas kasvavad konkurendid neist kiiremini, mis võib tähendada, et Rootsi pankade ülemvõim võib hakata tasapisi kahanema.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles