Kaitseväelased lõhkasid Naissaare sadama ehituselt leitud mürsud

Jaano Martin Ots
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Esmaspäeval lõhkasid mereväe miinituukrid Naissaare lähistel meres 15 mürsku, millest suurima kaliiber oli 234 mm. Lõhkekehad leiti Naissaare sadama ehitusel süvendus- ja kaiehitustööde käigus veebruari lõpus ning viidi ohutuks tegemiseks saarest eemale merele.

«Tavaliselt sukeldume miinituukritena ühe kindla lõhkekeha juurde. Seekordne ülesanne nägi ette mitmete ligi 100-kilogrammiste mürskude meritsi transportimist, millele järgnes kontrollitud lõhkamine spetsiaalselt määratud paigas,» ütles mereväe miinituuker nooremveebel Imre Alljärv. 

Veebruari lõpus Naissaare sadama süvendustööde käigus leitud 15 mürsku ja 18 täiendavat lõhkekeha detaili identifitseeriti päästeameti Põhja-Eesti pommigrupi poolt. Naissaarel puuduvad tingimused suuremõõtmeliste lõhkekehade ohutuks kahjutuks tegemiseks, mistõttu anti mürsud hävitamiseks üle mereväe miinituukritele.

Möödunud aasta detsembris lõhkasid mereväe miinituukrid Naissaare lähedal sadama ehituselt leitud seitse mürsku, millest suurim kaalus ligi pool tonni ja sisaldas üle 60 kilogrammi lõhkeainet.

Naissaare sadama kapten Jaanus Jürivete AS-st Saarte liinid ütles, et lõhkekehade leidmine on vanade sadamate rekonstrueerimise käigus üsna tavapärane. Jürivete selgitas, et sadamakai uue sulundseina ehitamisel kaevatakse sadamabasseini põhi ja tulevase sulundseina asukoht sügavamalt läbi, et kõrvaldada sealt võimalikud ohud ja takistused, mis võiksid uue seina vaiade sisse rammimisel probleemiks saada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles