Kreeka võtab jälle laenu (2)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka rahandusminister Euclid Tsakalotos (paremal) rääkimas Euroopa majandus- ja rahandusvoliniku Pierre Moscoviciga.
Kreeka rahandusminister Euclid Tsakalotos (paremal) rääkimas Euroopa majandus- ja rahandusvoliniku Pierre Moscoviciga. Foto: Virginia Mayo / AP/Scanpix

Kreeka teatas, et plaanib pärast peaaegu kümme aastat kestnud vaheaega naasta 10-aastaste võlakirjade turule. Valitsuse eesmärk on täna toimuval emissioonil kaasata kaks miljardit eurot.

Emissioon toimub ajal, mil investorid, eriti Euroopas, otsivad suurema tulususega väärtpabereid, kirjutab The Wall Street Journal. Itaalia müüs veebruari alguses kaheksa miljardi euro väärtuses 30-aastaseid riigivõlakirju, mis märgiti märgatavalt üle. Alanud aasta alguses oli suur nõudlus Iirimaa, Portugali, Hispaania ja teiste Euroopa riikide 10- aastaste võlakirjade järele.

«Kreeka taob rauda selgelt ajal, mil see on tuline,» ütles majanduslehele Rabobanki intressistrateegia üksuse juht  Richard McGuire. «Asi pole niivõrd rahavajaduses, vaid eesmärk on pigem uurida riigivõlakirjade turu üldist sentimenti ja hoida sellega uks avatud tulevastele emissioonidele, kui selleks vajadus tekib,» lisas ta.

Kreeka riigi võlakirjade intressid on langenud viimasel ajal märgatavalt. Olemasolevate 10-aastaste võlakirjade intressimäär on langenud 3,67 protsendile võrrelduna 4,36 protsendiga aasta alguses. Samal ajal Saksamaa samasuguste võlakirjade intress on langenud 0,24 protsendilt 0,17-le.

Kreeka on endiselt euroala kõige haprama majanduse ja suurima võlakoormusega liikmesriik.

Esimese võlakriisi järgse võlaemissiooni korraldas Kreeka jaanuaris, müües 2,5 miljardi euro väärtuses viieaastaseid võlakirju intressimääraga 3,6 protsenti. 10-aastaseid võlakirju müüs Kreeka viimati 2010. aastal enne kriisi. Emissiooni suurus oli viis miljardit eurot ning intressimäär 6,25 protsenti.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles