Hiina alandas majanduskasvu eesmärki ja kahandab makse

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina peaminister Li Keqiang enne kõne alustamist nägu pühkimas.
Hiina peaminister Li Keqiang enne kõne alustamist nägu pühkimas. Foto: Roman Pilipey / EPA/Scanpix

Hiina alandas selle aasta majanduskasvu eesmärgi ning teatas suurtest maksukärbetest eesmärgiga pidurdada kasvu aeglustumist ja seista vastu USA kaubandussõja tagajärgedele.

Peaminister Li Keqiangi iga-aastane raport Hiina kongressile seab selle aasta majanduskasvu eesmärgiks kuus kuni 6,5 protsenti. Tegemist on muudatusega võrreldes varasemate eesmärkidega, kus toodi ära kindel number. See annab riigijuhtidele  suurema võimaluse manööverdamiseks, kirjutab Bloomberg.

Kasvukoridori alumine piir, kuus protsenti, tähendab peaaegu kolme aastakümne aeglaseimat majanduskasvu. Li, kes hoiatas eelseisva tugeva majandusvõistluse eest, teatas ka kahe triljoni jüaani (298 miljardi dollari) väärtuses maksukärbetest.

«See on lühiajaliselt hea uudis turgudele, keskpikas perspektiivis halb uudis Hiinale, kuna see suurendab võlakoormust,» ütles uudisteagentuurile investeerimispanga Natixis Aasia ja Vaikse ookeani piirkonna peaökonomist Alicia Garcia Herrero.

Bloombergi küsitletud ökonomistid prognoosivad selle aasta majanduskasvu aeglustumist 6,2 protsendile võrrelduna 6,6 protsendiga eelmisel aastal. 2020. ja 2021. muutub aeglustumine järsemaks.

Hiina võimud üritavad võlad suunata erasektorile. Riigi koguvõlg ulatub 300 protsendini sisemajanduse kogutoodangust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles