Tesla tutvustab järgmisel nädalal uut maasturit

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tesla Model X maastur (pildil) saab olema Model Y suurem ja vanem vend.
Tesla Model X maastur (pildil) saab olema Model Y suurem ja vanem vend. Foto: MARK RALSTON / AFP

Tesla tegevjuht Elon Musk säutsus pühapäeval Twitteris, et ettevõte tutvustab 14. märtsil oma kaua lubatud Model Y maasturit, mis saab olema Tesla viies mudel pärast ettevõtte sündi 2003. aastal.

Muski sõnul koosneb Model Y 75 protsendi ulatuses samadest osadest, mis Model 3 ja seetõttu ei tule välja töötada uusi tootmisliine. Model Y tootmine peaks seepärast kujunema Muski hinnangul märksa odavamaks kui Model 3 tootmine. Võrreldes Model 3-ga on Model Y aga umbes 10 protsenti suurem ja maksab samuti 10 protsenti rohkem. Teisisõnu on Model Y tõenäoliselt väiksem kui Tesla praegune maastur Model X.

Nii Model Y kui Model 3 jagavad ka sama akut ning seetõttu on Model Y-l natukene vähem sõiduulatust. Musk säutsus ühtlasi, et Model Y ei saa omale tiibuksi, mille poolest on tuntud (mitte alati positiivselt) suurem maastur Model X. Musk on samas varem viidanud, et Model Y võib saada omale tiibuksed.

Tesla tegevjuht lisas Twitteris, et uue maasturi tehnilised näitajad ja hinnad avalikustatakse 14. märtsil toimuval tutvustamisüritusel autotootja disainistuudios Los Angeleses. Teslal on väidetavalt valmis juba ka mõned eksemplarid, millega saab proovisõitu teha.

Model Y-d hakatakse valmistama Tesla gigatehases Nevadas ja selle tootmine algab millalgi 2020. aastal. Tesla plaanib ühtlasi hakada Model Y-d valmistama oma tulevases Shanghai gigateases.

Tesla teatas möödunud nädalal ühtlasi, et hakkab viimaks müüma juba kaks aastat tagasi lubatud Model 3 baasversiooni, mille hind on 35 000 dollarit. Kõige odavama Model 3 müümiseks rahaliselt jätkusuutlikult peab ettevõte hakkama sulgema esindusi ja vallandama töötajaid. Automüük muudetakse täielikult veebipõhiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles