Eesti üks rikkaim ettevõtja: valija ei ole rumal (23)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Graanul Investi omanik Raul Kirjanen asub rajama uue tehnoloogiaga demotehast.
Graanul Investi omanik Raul Kirjanen asub rajama uue tehnoloogiaga demotehast. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eesti ettevõtjaid rõõmustab Reformierakonna edu läinud parlamendivalimistel, mis annab neile põhjust arvata, et valija pole huvitatud üksnes raha kiiresti laiali jagamisest.

Eesti üks rikkamaid inimesi, metsandus- ja energiakontserni Graanul Investi omanik Raul Kirjanen ütles, et üks järeldus, mida praeguseks teha võib, on see, et valija pole rumal. «Eesti rahvas andis selge sõnumi, et nad pole huvitatud raha kiiresti laiali jagamisest, vaid pikaajalisest kasvust. Kindlasti on suur osa ka Kaja Kallase rahulikul ja analüüsival lähenemisel küsimustele,» leidis Kirjanen.

Nädalavahetusel perega «Tõde ja õigust» vaatamas käinud suurettevõtja soovis erakondadele koalitsioonikõnelusteks eeskätt koostöövalmidust. «Loodan väga, et kui Andres ja Pearu hakkavad koos kraavi kaevama, siis näevad nad pikaajalist ühist kasu, mitte ühe ega teise erahuvi. Et ärategemist oleks vähem ja ühistegevust rohkem,» ütles ta, lisades, et järgmise nelja aasta jooksul on palju lahendusi vajavaid küsimusi, alates riigireformist lõpetades maksusüsteemi konkurentsivõime parandamisega.  

Kirjanenil oli kahju, et Eesti 200 joone alla jäi ja nende valijate hääled kaotsi läksid. «Selles seltskonnas ja ka nende valijate hulgas on kindlasti palju potentsiaali,» arvas ta. «Lisaks on järgmise nelja aasta jooksul vaja tegeleda suure hulga protestihäälte ja ka venekeelse valijaga.»

Puusepp: teistel tuleb EKRE ehmatusest õppida

Metsa- ja põllumasinate tootja Palmse Mehaanikakoda OÜ omanik ja juht Anti Puusepp ütles, et teistel erakondadel tuleb supertulemuse teinud EKREga midagi ette võtta.

«Kui sellest ehmatusest sotsid, keskerakond ja reform midagi ei õpi, võib vabalt juhtuda, et järgmine kord on EKRE tulemus veelgi parem,» ütles läinud aastal presidendilt aumärgi saanud Puusepp.

Ta soovitas teistele erakondadele kaht varianti: esiteks tuleks EKREga koostööd teha, mis annab Puusepa sõnul põhjust arvata, et nad taltuvad sarnaselt Põlissoomlastele ja muutuvad peavooluerakonnaks. Teine variant oleks ettevõtja sõnul see, et teised erakonnad hakkavad lihtsalt EKRE valijaid paremini kõnetama.

Puusepp hoidus sellest, et EKREt paremäärmuslikuks parteiks nimetada. Küll aga häirib teda rahvuslaste juures enim nende rahvusvaheline ja Euroopa Liidu suunaline poliitika. «Kui kõik hakkavad oma asja tegema, siis kaldutakse liigsesse protektsionismi, mis tähendab, et kaubad ja teenused ei liigu enam nii hästi,» rääkis ettevõtja, lisades, et see on eelkõige karuteene meie endi ettevõtjatele.

Ülejäänud valimistulemusi kommenteerides ütles Puusepp, et enim jäi hinge kriipima see, et Eesti 200 parlamendist välja jäi. «Nad toonuks vähe värskemat ja ettevõtlikumat verd riigikokku, mis reformierakonna aegade jooksul on lubjastunud,» ütles ta. Samas on tal hea meel Kaja Kallase suure häälesaagi üle, mis annab lootust arvata, et varem peenhäälestamisega tegelenud erakond saab uue hoo.

Puusepp lootis, et Keskerakonna ja Reformierakonna rebimine olnuks tasavägisem. Ta kiitis keski 500 eurose maksuvaba tulu reformi, samas laitis neid tasuta bussitranspordi kehtestamise pärast. «Pigem oleks võinud raha kulutada maaliinide tihendamisele. Mitte mingit võitu pole tasuta transpordist,» kritiseeris mees.

Sotsiaaldemokraatliku erakonna nõrk tulemus jäi Puusepale üllatuseks. «Nad on suhteliselt mõistlikud. Ma isegi ei tea, mis neil juhtus. Ma arvan, et nad väärinuks paremat tulemust,» kõlas ettevõtja seisukoht.

Kütt: nii suur võit tuli üllatusena

Cleveroni juht Arno Kütt ütles, et ettevõtja seisukohalt on Reformierakonna hea valimistulemus igati positiivne, kuid niivõrd ülekaalukas võit tuli üllatusena.

Küti sõnul tõi Reformierakonnale suure edu Keskerakonna valitsuse viimase kahe aasta otsused. «Eks inimesed ei olnud praeguse valitsuse ja maksusegadusega rahul. Ju ei vastanud Keskerakond ootustele ja otsustati, et just Reformierakond suudab riiki vedada,» ütles ta.

Suurimaks üllatuseks oli Küti sõnul Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) hääled. «Sotside nõrk tulemus oli pigem ootuspärane, aga just see, et EKRE nii palju e-hääli sai, oli üllatav. Tegelikult ei oodanud ka, et Reformierakond nii ülekaaluka võidu saavutab,» lisas ta.

Küsimusele, keda ta sooviks koalitsioonis näha, ütles Kütt, et loogiline oleks Reformierakonna välja pakutud Isamaa ja Sotsiaaldemokraatide koalitsioon. «Uus valitsus võiks tuua stabiilsust,» lõpetas ta.

Sotsist ettevõtja raputab tuhka pähe

Sotsiaaldemokraadist ettevõtja, endine riigikogu liige Jaanus Marrandi ütles, et sotside kehva valimistulemuse põhjus võib olla see, et laiema publiku kõnetamise asemel on vajutud kitsasse nišši.

Kitsa niši all mõtles Marrandi eelkõige seda, et sotsidest on jäänud mulje kui linnaintelligentsi ja haritlaste erakonnast, kes laiemat valijaskonda – ettevõtjaid, töölisi, maainimesi – oma sõnumitega enam ei puuduta. «Me peaks olema laiapõhjaline, ühiskonnas tasakaalu otsiv erakond, aga me oleme liiga kitsasse niši läinud,» ütles Marrandi, lisades korduvalt, et ta ei taha koduerakonda siiski liiga detailselt kritiseerida ega tagantjärele rusikatega vehkida. Marrandi otsustas sel korral kandideerimata jätta. 

Marrandi rõhutas, et vastupidiselt üldlevinud arvamusele on sotsiaaldemokraatidel ettevõtjatele väga palju pakkuda. Ühelt poolt lubavad nad kõrges hinnas hoida avatud ühiskonna väärtusi, mis soodustab rahvusvahelist kaubavahetust, teisalt võiksid nad astuda konkreetseid samme, et Eesti inimesed saaksid süüa odavamat toitu. «Lisaks on meil metsa- ja keskkonna teemad,» lisas ettevõtja, kellele kuulub osa Estonia Farmid OÜst.

EKRE esiletõus tegi teda murelikuks. Ta nimetas EKRE valijat inimeseks, kel pole elus võib olla kõige paremini läinud ja kes vaatab kodus telekat, kust näeb, et ka läänemaailmas on inimestel suur rahulolematus (näiteks kollased vestid Prantsusmaal) ja pidev jama (näiteks terrorism). «Siis on olemas kavalpead, EKRE liidrid, kes häbenemata neil meeleoludel mängivad ja seda ära kasutavad,» rääkis Marrandi, lisades, et varem läksid heitunute ja mures olijate hääled pigem Keskerakonnale.

Siiski tunnistas Marrandi, et süüdi pole ainult teised, vaid siinkohal on ka sotsidel endil töö tegemata jäänud, mistõttu tuleb endile tuhka pähe raputada. «Nagu ma alguses ütlesin, me oleme liiga niši läinud ja oma laiema publiku, kes meil ajalooliselt olnud on, tähelepanuta jätnud.»

Sotsiaaldemokraadid said neil valimistel riigikogus 10 kohta, mida on viie võrra vähem kui eelmise koosseisu ajal. 

Kommentaarid (23)
Copy
Tagasi üles