Tanklakettide plahvatuslik müük vedas kaupmehed kasvule

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tankimine Circle Ks.
Tankimine Circle Ks. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Jaanuaris näitasid jaekauplejatest parimaid tulemusi tanklaketid, kelle käive hüppas pea veerandi võrra.

Kõigi Eesti jaekaubandusettevõtete müügitulu suurenes jaanuaris 6 protsenti, küündides pea 557 miljoni euroni, teatas statistikaamet.

Müügitulu kasvu mõjutasid enim mootorikütuse jaemüügiga tegelevad ettevõtted, kus müügitulu suurenes 2018. aasta jaanuariga võrreldes 24 protsenti. Nende ettevõtete müügitulu kiirele kasvule avaldasid mõju eelmise aasta jaanuari väga madal võrdlusbaas ning mullusest odavam mootorikütuse hind. Mootorikütuse jaemüügiga tegelevate ettevõtete müügitulu kasv andis pea poole kogu jaekaubandusettevõtete müügitulu juurdekasvust.

Tööstuskaupade kaupluste müügitulu suurenes 2018. aasta jaanuariga võrreldes 3 protsenti. Müügitulu suurenes enamikel tegevusaladel, vaid tekstiilitoodete, rõivaste ja jalatsite kauplustes oli müügitulu väiksem kui eelmise aasta jaanuaris.

Kõige rohkem ehk 7 protsenti suurenes müügitulu muudes spetsialiseeritud kauplustes, kus kaubeldakse peamiselt arvutite ning nende lisaseadmete, raamatute, sporditarvete, mängude, mänguasjade jm. Keskmisest enam suurenes müügitulu veel ka kasutatud kaupade kauplustes ja väljaspool kauplusi (kioskites, turgudel, otsemüük).

Toidukaupade kaupluste müügitulu suurenes 2018. aasta jaanuariga võrreldes 2 protsenti.

Võrreldes detsembriga vähenes jaanuaris jaekaubandusettevõtete müügitulu 16 protsenti. Tegemist on tavapärase langusega, mis järgneb detsembris toimunud jõulude ja aastavahetuse suurmüükidele. Sesoonselt ja kalendaarselt korrigeeritud andmete põhjal suurenes müügitulu eelmise kuuga võrreldes 2 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles