Aerofotod võivad maamaksu muuta

Maria Joost
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuna aluskaartide uuendamisega suurenes Eestis metsamaa ligi 62 000 hektari võrra, võis nii mõnigi maaomanik avastada, et temast on saanud metsaomanik.
Kuna aluskaartide uuendamisega suurenes Eestis metsamaa ligi 62 000 hektari võrra, võis nii mõnigi maaomanik avastada, et temast on saanud metsaomanik. Foto: Elmo Riig / Sakala

Maa-amet võttis aasta alguses maakatastris kasutusele uued alusandmed, mistõttu üllatab mõnd inimest tänavu muutunud maamaks. Maaomanik peaks andmed üle vaatama ning vajadusel enne märtsi lõppu maa-ametiga ühendust võtma, et saaks maksuteadet muuta.

Nüüdsest on andmete aluseks viimased aerofotod ning seetõttu muutusid maa loodusliku seisundi andmed ehk kõlvikud. Maa-ameti peadirektori asetäitja Triinu Rennu sõnul tuli andmeid uuendada, sest paljude maatükkide kõlvikute andmed olid aastakümneid vanad, pärinedes 90ndatel toimunud maareformi ajast.

«Selle ajaga toimuvad looduses aga muutused,» ütles Rennu. Ta tõi näiteks juhtumi, kus inimene erastas kunagi enda teada põllumajandusmaa, aga praeguseks on sinna mets peale kasvanud ning nüüd on tegemist siiski metsamaaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles