Prokuröri lahkumine tõmbas Teet Soormi krimasjas pidurit (1)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teet Soorm.
Teet Soorm. Foto: Mihkel Maripuu

HKScani kriminaalasja prokuröril Stella Veberil oli Äripäeva andmeil süüdistus kohtule esitamiseks valmis, kuid riigi peaprokurör Lavly Perling otsustas selle süüasja Veberilt ära võtta ning kohtule esitamisega oodata.

Prokuratuuri väitel on prokuröri vahetamise põhjus see, et uurimist juhtinud Stella Veber teatas veebruari alguses, et lahkub ametikohalt ning hakkab tööle advokaadibüroos Tehver & Partnerid.

Prokuratuur selgitas, et kuna advokatuur ja advokaadibüroo, kus Stella Veber tööle asub, kajastasid teda lühiajaliselt juba advokaadina, oli kriminaalasja sisulise ja näilise objektiivsuse tagamiseks vajalik, et süüdistusakti üldmenetluses kohtusse saadetavas asjas, kus omavahel võistlevadki advokaat ja prokurör, allkirjastab prokurör, keda ei eksponeerita samal ajal vandeadvokaadina.

Pikemalt Äripäevast.

2017. aasta 29. novembril pidas keskkriminaalpolitsei Teet Soormi ja Mati Tuvi kinni, kuna prokuratuur kahtlustab neid suures ulatuses omastamises ja rahapesus. Põhja ringkonnaprokurör Stella Veber selgitas toona, et kahtlustuste järgi omastasid Soorm ja Tuvi aastatel 2010-2016 AS Rakvere Farmide vara, kasutades selleks nendega seotud isikutele kuuluvate või nende kontrolli all olevate ettevõtetega sõlmitud lepinguid.

«Samuti kasutati fiktiivseid arveid kuritegelikul teel saadud raha legaliseerimiseks. Lisaks sõlmisid Teet Soorm ja Mati Tuvi ettevõttele kahjulikke rendi- ja garantiilepinguid, millega võeti ettevõttele põhjendamatuid kohustusi summas üle kolme miljoni euro,» märkis ta ja lisas, et kriminaalmenetluses on tsiviilhagi tagamiseks arestitud üle 1,3 miljoni euro väärtuses erinevat vara.

Soorm oli üheks AS-i Rakvere Farmid (endise nimega AS Ekseko) juhatuse liikmeks 2000. aasta 21. detsembrist kuni 2016. aasta 1. detsembrini, samuti oli ta HKScan Estonia juhatuse liikmeks 1999. aasta 20. oktoobrtist kuni 2000. aasta 12. aprillini, 2000. aasta 15. maist kuni 2001. aasta 25. juunini ning 2012. aasta 15. veebruarist kuni 2016. aasta 1. detsembrini.

Tuvi oli 2016. aastani HKScan Estonia seakasvatusdivisjoni direktor ja HKScanile kuuluva Rakvere Farmide juhatuse liige.

AS Rakvere Farmid ainuaktsionäriks on alates 2014. aasta 13. maist HKScan Estonia ning sellele eelnevalt oli Rakvere Farmid ainuaktsionäriks AS Rakvere Lihakombinaat, mis ühines 2014. aasta 14. märtsil ühinemislepinguga OÜ-ga HKScan Estonia ning tekkis AS HKScan Estonia.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles