Luksusautode tootja Aston Martin jäi kahjumisse, aktsia on kukkunud 40 protsenti

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aston Martin DB11.
Aston Martin DB11. Foto: ANDREW YATES / REUTERS

James Bondi filmidest tuntud Briti luksus- ja sportautode tootja Aston Martini aktsia langes neljapäeval 18 protsenti pärast seda kui ettevõte teatas, et jäi 2018. aastal 68 miljoni naelaga kahjumisse. Aasta enne seda teenis autotootja 85 miljonit naela kasumit.

Aston Martini sõnul tekitas kahjumi möödunud aasta oktoobris toimunud aktsiate esmakordne noteerimine (IPO), mis läks ettevõttele maksma 136 miljonit naela. Kokku on autotootja aktsia langenud pärast börsidebüüti kokku 40 protsenti. Ettevõte teatas ühtlasi, et paneb leppeta Brexiti võimaluse tarbeks kõrvale 30 miljonit naela ja palkab võimalike kaubandusbarjääridega tegelemiseks spetsiaalse tarneahelate juhi.

Autode tootmise poolest oli Aston Martinil siiski hea aasta. Ettevõte müüs 6441 autot, mis on varasema aastaga võrreldes lausa 26-protsendine kasv. Autotootja käive kasvas 25 protsenti 1,1 miljardi naelani ning tegevuskasum kasvas 18 protsenti 146,9 miljoni naelani. Tegevjuhi Andy Palmeri sõnul peaks 2019. aasta müüki veelgi kasvatama Walesi tehase valmimine ning DBX maasturi müüki minek.

Palmer tunnistas siiski, et Brexitist tulenev poliitiline ebastabiilsus on äärmiselt muret tekitav ja sunnib ettevõtet varasemast märksa ettevaatlikumalt investeerima. Nimelt toob ilma leppeta Brexit tõenäoliselt kaasa kaubanduslikud takistused, mis ajab sassi senised tarneahelad ja ohustab seetõttu eelkõige tootmisega tegelevaid ettevõtteid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles