Räpased iidolid: Cristiano ja Lionel (3)

Harry Tuul
, BNS-i ja Postimehe majandustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miski pärast kipub ununema, et Lionel Messi ja Cristiano Ronaldo on süüdi mõistetud kurjategijad.
Miski pärast kipub ununema, et Lionel Messi ja Cristiano Ronaldo on süüdi mõistetud kurjategijad. Foto: ROMAN KRUCHININ / AFP

Nii nagu on ameteid, kus saab tuld ja tõrva olenemata teost, nii on ka valdkondi, kus isegi kriminaalid on iidolid.

Näiteks on meil kombeks küll asja eest, aga tihti asjata, visata kive poliitikute ja pankurite kapsaaeda. Üks saab õiendada, kui võtab välja töölepingus ette nähtud tasu, teine on olemuselt liigkasuvõtja ning kelle töölt saadav boonus tihtilugu taunitav. Ometi täidavad mõlemad ühiskonnas väga olulist rolli ning enamasti pole rikkunud mitte ühtegi seadust.

Või teistpidi. Mõelge korraks, millal mõtlesite viimati, et ohh – see poliitik on meile kõigile eeskujuks. Või tahaks olla nagu too pankur.

Nende kõrval on aga ameteid, kus isegi kuritegu ei jäta renomeele justkui ühtegi plekki. Kus pimestunud fännide toetus ja vaimustus jätkub ka pärast seda, kui nad on kohtus süüdi mõistetud. Räpased iidolid.

Ilmekaimaks näiteks on tippjalgpallurid, kes maksukuritegusid sooritavad ja ometi maailma parimateks valitakse, reklaamplakatitele pannakse ja rahvuskoondistesse kutsutakse. Olgu see siis Cristiano Ronaldo või Lionel Messi.

Alles jaanuaris läks jalgpallimaailma täht Cristiano Ronaldo Hispaanias kokkuleppele, milles tunnistas oma maksupettust ning peab maksma riigituludesse 18,8 miljonit eurot. Lisaks sai ta ka tingimisi 23-kuulise vanglakaristuse.

Ronaldo põline rivaal pole grammikestki parem. Kolm aastat tagasi mõisteti Barcelona jalgpallitäht Lionel Messi ja tema isa Jorge samuti Hispaanias süüdi maksupettuses. Kuna Messi polnud varem kriminaalkorras karistatud, pääses temagi 21-kuulise tingimisi vanglakaristusega ning lisaks tuli tal koos isaga maksta kokku 3,5 miljoni eurone trahv.

Kummalgi juhul pole tegu olnud süütu apsakaga, vaid süsteemse ja teadliku tegevusega, et reeglitest mööda hiilida. Kas te kujutate ette olukorda, kus mõni poliitik või pankur kuriteos süüdi mõistetaks, aga samal ajal kannaks avalik arvamus teda endiselt kätel? Vaevalt.

Maailm muidugi jätkab pallina pöörlemist ning väravavõrk sahisemist. Aga mõnikord kõverpeegelt aitab.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles