Ettevaatust: kurjategijad teevad eestlastele Microsofti nimel ohtlikke kõnesid

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Häkkerid saavad andmetele ligi nutitelefoni käes hoidmise nurga järgi.
Häkkerid saavad andmetele ligi nutitelefoni käes hoidmise nurga järgi. Foto: Lauren Hurley/PA Wire/PA Images

Aasia päritolu kurjategijad asusid sel nädalal tegema eestlastele tehnoloogiagigandi Microsofti nimel libakõnesid, mille eesmärgiks on ligi pääseda kasutajate arvutisüsteemidele.

Näiteks  tehti ühele inimesele selline libakõne teisipäeva pärastlõunal ning kõne tuli Eesti telefoninumbrilt +372474158. See omakorda tähendab, et välismaised petturid on enda käsutusse saanud kohalikke abonentnumbreid.

Helistajaks oli aasiapärase aktsendiga inglise keeles rääkiv naine, kes  soovis rääkida mida kasutaja Windowsi platvormiga arvutist ning saada sellele ligipääsu. Ta tutvustas ennast Windowsi kasutajatoe töötajana, kuid kõne saanule tundus asi liiga kahtlane ja ta lõpetas kõne.

«Windows Eesti klienditoega ühendust võttes aga selgus, et nemad klientidele ei helista antud viisil ning kindlasti ei tohiks ligipääsu anda,» rääkis Postimehele kõne saanud lugeja.

«See ei ole legitiimne kõne Microsoftilt. Ei Microsoft ega ükski meie partneritest ei pöördu klientide poole soovimatute kõnede ega nõuannetega, mis puudutavad arvuti turvalisust või tarkvaraparandusi,» kommenteeris juhtumit Microsofti Eesti esindus.

Tegemist on välismaal levinud petuskeemiga, kus kurjategijad soovivad ohvrite arvutitesse ligi pääseda selliste tuntud ja legaalsete programmide nagu TeamViewer abil.

Lisainfot, kuidas selliste kõnede puhul käituda, saab Microsofti veebilehelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles