Tallink kaotas mullu nii kasumis kui ka käibes

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallink juht Paavo Nõgene.
Tallink juht Paavo Nõgene. Foto: LIIS TREIMANN / EESTI MEEDIA/SCANPIX

Tallink Grupi auditeerimata konsolideeritud käive vähenes eelmisel aastal 1,8 protsenti 949,7 miljonile eurole ning grupi puhaskasum kahanes tunamulluselt 46,5 miljonit eurot 40 miljonile eurole.

«2018. aasta oli Tallink Grupi jaoks vastandite aasta. Ühelt poolt saavutasime me mitmeid rekordeid reisijate arvu ning veetud kaubaveoühikute ja reiside koguarvu osas,» ütles Tallink Grupi juhatuse esimees Paavo Nõgene pressiteate vahendusel.

Ta tõi esile, et firma Eesti-Soome liinidel on reisijate arv kasvanud ning jõudnud isegi rekordtasemele, hoolimata märkimisväärsest konkurentsisurvest ning muudest väljakutsetest, mis selle liini tulemusi mõjutavad. «See näitab, et selle ülimalt olulise liini teenuste arendamine meie kahe riigi vahel on ennast ära tasunud ning ka tulevased arendusplaanid õigustavad ennast,» märkis Nõgene.

«Teisalt aga mõjutasid meie majandustulemusi eelmisel aastal negatiivselt mitmed asjaolud, mille tulemusel ei saa me kahjuks raporteerida lisaks reisijaterekorditele ka rekordilisi majandustulemusi. Üheks selliseks asjaoluks oli meie prahtimistulude vähenemine 10,8 miljoni euro võrra 2017. aastaga võrreldes, kuna 2018. aastal oli meil senise kolme laeva asemel prahitud vaid üks laev,» rääkis ta

Suurimat mõju laevafirma kasumile avaldasid eelmisel aastal aga märkimisväärselt suurenenud kütusekulud, mis olid 2017. aastaga võrreldes 16,6 miljoni euro võrra suuremad. «Loomulikult astume me täna mitmeid samme selleks, et vähendada globaalsete hinnakõikumiste mõju meie ettevõttele, kuid kütusekulud moodustavad paratamatult ka edaspidi kõigist meie kuludest väga suure osa,» lisas Nõgene.

2018. aastal vedas laevanduskontsern rekordarvu reisijaid ja kaupa. Grupp vedas mullu ligi 9,8 miljonit reisijat, mida on pea 900 reisijat rohkem kui aasta varem. Veelgi enam kasvas grupi poolt veetud kaubaühikute arv, mis oli 2018. aastal 5,7 protsendi võrra suurem kui aasta varem ning ulatus peaaegu 385 000 veetud ühikuni aastas.

Tallink Grupi reisijate arv kasvas peaaegu kõigis ettevõtte geograafilistes segmentides ning kaubaveoühikute arv kõigis geograafilistes segmentides. Rekordarv reisijaid ja kaupa veeti Eesti-Soome ja Eesti-Rootsi liinidel ja varasematest aastatest rohkem veeti reisijaid 2018. aastal ka Läti-Rootsi liinil.  

Seejuures kasvas möödunud aastal ettevõtte laevaliinide opereerimisest saadud müügitulu möödunud aastaga võrreldes 700 000 euro võrra, ulatudes 883,7 miljoni euroni.

Ettevõtte investeeringud 2018. aastal ulatusid 36,4 miljoni euroni, millest enamust kasutati mitmete kontserni laevade tehniliste tööde ning reisijatealade ja kajutite uuenduste teostamiseks.

Lisaks teostasid Tallink Grupi laevad eelmisel aastal rekordilised 10 070 merereisi.

AS Tallink Grupp on reisijate- ja kaubaveoteenuse pakkuja Läänemere põhjapoolsemal alal. Ettevõttele kuulub 14 laeva ning firma sõidab Tallinki ja Silja Line'i kaubamärkide all seitsmel erineval laevaliinil. AS Tallink Grupp annab tööd enam kui 7400 inimesele Eestis, Soomes, Rootsis, Lätis, Venemaal ja Saksamaal.

Tallink Grupi aktsiad on noteeritud Tallinna börsil ning Nasdaq Helsingi börsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles