USA rohelised blokivad Eesti Energia Utah’ põlevkiviprojekti (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia juht Hando Sutter.
Eesti Energia juht Hando Sutter. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Hulk keskkonnaorganisatsioone vaidlustas teisipäeval USA valitsuse loa Eesti Energia tütarfirma Utah' põlevkivikaevanduse ja -õli projekti esimeste etappidega edasi liikumiseks.

Keskkonnaorganisatsioonide teatis valmisolekust hagi esitada vaidlustab mullu septembris USA siseministeeriumi hallatava maa-ameti (BLM) loa Eesti Energiale kuuluva Enefit American Oilile rajada föderaalmaa 19-miilisele trassikoridorile ülekandeliinid ja torustikud. 

Teatis hagemiskavatsuse kohta on USA õigussüsteemis märgukiri, milles pöörduja annab teada, et on valmis kohtusse pöörduma, kui vastustaja etteheidetavat probleemi ei kõrvalda. BLM-il on kaks kuud aega esitatud kirjale vastata.

Projekt «tühjendaks Green Riverit miljardite gallonite võrra, ähvardaks ohustatud liike ja tekitaks tohutult kasvuhoonegaaside saastet,» teatas keskkonnaorganisatsioonide ühisrinne.

Enefit American Oili tegevjuhi Ryan Clerico sõnul on tootmiseni aega veel aastaid ning see nõuab täiendavat valitsuse heakskiitu. Ta lisas, et ettevõte tegi keskkonnamõjude hindamise käigus koostööd ametnikega. «Heakskiidetud kava on parim valik keskkonna jaoks,» ütles Clerico.

Eesti Energia on praeguse seisuga investeerinud Utah' projekti 60 miljonit dollarit. Esimese valitsuse heakskiidu saamiseks kulus ettevõttel kuus aastat.

Eesti Energia soetas 2011. aasta märtsis Utah' osariigis hinnangulise suurusega 6,6 miljardit tonni põlevkivivaru. Energiafirma plaanis sealsete põlevkivivarude baasil välja arendada põlevkivist vedelkütuseid tootva tööstuse võimsusega 50 000 barrelit põlevkiviõli päevas.

Eesti Energia Utah' projekti keskkonnamõjude hindamine algas ligi kuus aastat tagasi. Mullu mais allkirjastas USA siseminister Ryan Zinke trassikoridori keskkonnamõjude raporti, seejärel avaldati raport avalikus registris.

Avalikustamisele järgnes kahekuuline kommenteerimisperiood, mille jooksul uusi olulisi asjaolusid ei tuvastatud. Mullu 24. septembril allkirjastas USA siseministeeriumi maade ja maavarade valdkonna aseminister Joe Balash trassikoridori rajamise loa.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles