Keskmine töötaja tõi mullu firmale 25 000 eurot puhast kasumit (2)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurima panuse ettevõtete kogukasumisse andsid kaubandus- ja tööstusfirmad.
Suurima panuse ettevõtete kogukasumisse andsid kaubandus- ja tööstusfirmad. Foto: Urmas Luik

Eelmisel aastal oli Eesti ettevõtete tööviljakus puhta lisandväärtuse alusel töötaja kohta keskmiselt 23 900 eurot, mida on 5 protsenti enam kui 2017. aastal. 

Esialgsetel andmetel teenisid Eesti ettevõtted mullu kokku 2,9 miljardit eurot kasumit, mis oli 4 protsenti suurem kui aasta varem. Suurima panuse kogukasumisse andsid kaubandu- ja tööstusfirmad, teatas statistikaamet. 

Kuigi kogukasum suurenes enamikul tegevusaladel, pidurdasid kasvu enim haldus- ja abitegevus ning ehitusettevõtted.

Töötleva tööstuse kasum suurenes 2017. aastaga võrreldes ligi viiendiku võrra ning seda mõjutas põhiliselt metalltoodete, kütteõlide, masinate ja seadmete ning ehitusmaterjali tööstuse kasumite suurenemine.

Ettevõtted müüsid 2018. aastal kaupu ja teenuseid 61 miljardi euro eest ehk 10 protsenti rohkem kui aasta varem. Enim suurenes müügitulu kinnisvara ja põllunduse, metsanduse ning kalapüügi tegevusalal. Ettevõtlussektori müügitulus on suurim osatähtsus kaubanduse ja töötleva tööstuse ettevõtetel, kelle müügitulu suurenes varasema aastaga võrreldes vastavalt 9 ja 7 protsenti.

Ettevõtete kulud suurenesid 2017. aastaga võrreldes 11 protsenti, sealhulgas tööjõukulud 10 protsenti. Tööga hõivatud isikute ja töötatud tundide arv suurenes vastavalt 3 ja 1 protsenti. 

Ettevõtted investeerisid 2018. aastal 2,3 miljardit eurot, mis jäi varasema aastaga samale tasemele. Sarnaselt eelneva aastaga investeeriti põhiliselt masinatesse ja seadmetesse ning ehitistesse. Suurimad investeerijad olid töötleva tööstuse, energia ja kaubandusettevõtted, kes tegid ligi poole ettevõtete koguinvesteeringutest. Võrreldes 2017. aastaga suurenesid investeeringud ehitistesse ja masinatesse ning seadmetesse. Ülejäänud investeeringud vähenesid, neist enim investeeringud transpordivahenditesse.

2018. aasta IV kvartalis müüsid ettevõtted kaupu ja teenuseid 16,2 miljardi euro eest, mis oli 12 protsenti rohkem kui aasta varem samal ajal. Ettevõtted investeerisid IV kvartalis 789 miljonit eurot ehk 17 protsenti rohkem kui 2017. aasta IV kvartalis.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles