Elektrivõrgu rikete arv oli mullu ajaloo madalaim

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eleringi sõlmalajaam Pärnu piirkonnas
Eleringi sõlmalajaam Pärnu piirkonnas Foto: Ants Liigus

Eleringi hallatavas elektri ülekandevõrgus toimus eelmisel aastal rikete tõttu 86 väljalülitumist, mis on läbi aegade kõige madalam näitaja.

Elering on elektriseadmete väljalülitumiste arvu viimastel aastatel jõudsalt vähenenud. Aastal 2017 oli selliseid rikkeid 117 ja aasta enne seda 100. Perioodil 2007-2018 oli riketest tingitud väljalülitumiste keskmine arv 174, teatas Elering.

«Tähelepanuväärne on asjaolu, et esmakordselt ei põhjustanud möödunud aastal ülekandevõrgus ühtegi riket ilmastikuolude tõttu liinidele langevad puud. See näitab, et mitmed aastad väldanud intensiivne liinikoridoride korrastamise projekt on vilja kandnud,» ütles Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi.

Kõige enam väljalülitumisi – 12 – põhjustas elektrivõrgus möödunud aastal äike. Põhjuste pingereas järgnesid äikesele lindude ja loomade tegevus, seadmete vananemine, inimlikud eksimused ning isolaatorite mustumine.

Teine oluline elektrivõrgu töökindlust iseloomustav näitaja on tarbijatele edastamata jäänud energia kogus. See oli Eleringi võrgus toimunud riketest tulenevalt 18,5 megavatt-tundi. Tegemist on ülekandevõrku läbivat elektri kogumahtu arvestades väga väikese kogusega.

«Aasta jooksul edastamata jäänud energia moodustas vaid 0,000225 protsenti võrku läbinud elektrist. Umbes sellise koguse energiat tarbivad aastas kaks maakütet kasutavat eramut. Madalam on edastamata jäänud energia kogus olnud vaid 2015. aastal. Viimase 10 aasta keskmine on seejuures 145 megavatt-tundi,» selgitas Veskimägi.

Tarbijatele edastamata jäänud energia puhul oli kõige suurema mõjuga seadmete vananemine. Samuti põhjustasid selliseid rikkeid seadmete tootmisvead, paigaldus- ja seadistusvead, eksimused ehitamisel või hooldamisel ning linnud ja loomad.

Eesti-Soome elektriühendus EstLink 2 olid möödunud aastal kasutatav 98,45 protsendil kõikidest aasta tundidest. Vanema EstLink 1 ühenduse puhul oli sama näitaja 92,66 protsenti. EstLink 1 kasutatavust mõjutas novembrikuine rike Espoo konverterjaamas Soomes, mille kõrvaldamiseks kulus 21 päeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles