Ukraina endine president kasutas altkäemaksuafääris Swedbanki (10)

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina endine president Viktor Janukovitš
Ukraina endine president Viktor Janukovitš Foto: SCANPIX

Rootsi rahvusringhääling paljastas, et Ukraina endine president Viktor Janukovitš kasutas Swedbanki 3,7 miljoni euro liigutamiseks. Tegemist on rahasummaga, mis on seotud Janukovitšile esitatud altkäemaksukahtlustusega. SVT käsutuses olevad dokumendid tõestavad, et Swedbank oli alates 2017. aastast raha päritolust teadlik.

Eelmisel nädalal avalikustas SVT, kuidas läbi Swedbanki kontode voolas kokku 5,8 miljardi dollari ulatuses kahtlase päritoluga raha. Kui siiani polnud selge, kes on konkreetsete maksete ja pangakontode taga, siis nüüd avaldas ringhääling, et Swedbanki kasutas varade liigutamiseks ka Ukraina ekspresident Viktor Janukovitš, kes tegi seda aastal 2011 läbi panga Leedu haru, kasutades ettevõtte Vega Holding Limited arvelduskontosid.

Janukovitši kuritegusid uuriva prokuröri kohaselt pärines 3,7 miljonit eurot arvatavasti altkäemaksust. «Viktor Janukovitšit kahtlustatakse altkäemaksu võtmises seoses tema nime alt kirjutatud raamatutega,» ütles peaprokurör Andriy Radionov. Teatavasti avaldas endine president enda nime alt mitu raamatut, teenis nende müügist miljoneid eurosid ning kuulus numbrite järgi lausa Ukraina enimteenivate kirjanike hulka. Kahtlustatakse, et tegelikult peitus rekordiliste autoritasude taga altkäemaks.

2013. aasta lõpus kogunesid sajad tuhanded Kiievi elanikud tänavatele protesteerima Janukovitši plaani vastu tugevdada sidemeid Venemaaga. Selleks ajaks oli Janukovitš pidanud presidendiametit ligi neli aastat ning suutnud kokku koguda hiiglasliku varanduse. Süüdistuste kohaselt varastas ta ametiaja jooksul riigikassast ligikaudu 30 miljardit dollarit, summade liigutamiseks kasutas ta aga Euroopa pankasid. «Tema perekond ja lähikondlased varastasid riigilt ligikaudu 10 miljardit dollarit aastas. Samal ajal üritas ta kehtestada autoritaarset valitsemist,» ütles nii Ukraina kui ka Vene valitsust nõustanud majandusprofessor Anders Åslund.

Ukrainas toimunud protestid kulmineerusid 2014. aasta alguses, mil Maidani tänavarahutustes sai 20. veebruaril surma 47 inimest. Janukovitš põgenes meeleavaldajate survel Venemaale ja palus president Vladimir Putinil väed Ukrainasse saata. Peale presidendi pagemist pääses grupp ajakirjanikke presidendipaleesse, kus ilmnes, et enne lahkumist oli Janukovitš üritanud dokumente hävitada. Ukraina prokuratuur konfiskeeris kõik allesolenud materjalid ning algatas uurimise.

SVT sai ligipääsu osale uurimisdokumentidest, millest selgusid mitmed ettevõtted, mida kahtlustatakse Janukovitši raha pesemises. Üks nendest firmadest oligi Vega Holding Limited. Seda tõestavad omakorda meediale lekkinud Danske ja Swedbanki vahelised tehingud. Lisaks kinnitas Kiievi valitsuse ametnik SVT-le, et Vega Holding Limited oli tõepoolest ettevõte, mida Janukovitš kasutas.

Kiievi Korruptsioonivastane Keskus oli üllatunud, et raha liigutamiseks kasutati Swedbanki. «Rootsi ei olnud üldse meie radaril. Riiki on vaadeldud kui korruptsioonivaba. Sellised leiud kahjustavad märkimisväärselt Rootsi mainet,» ütles keskuse juht Darla Kaleniuk.

SVT kohtus Janukovitši rahade liigutamise teemadel Swedbanki kommunikatsioonijuhi Gabriel Francke Rodauga.

Küsimusele, kas Swedbank oli teadlik, et läbi panga liikus Janukovitši raha, vastas Rodau, et ei olnud, aga isegi kui see teadmine oleks olemas olnud, ei saaks ta seda pangasaladuse tõttu kommenteerida. SVT käsutuses olevad dokumendid aga näitavad, et pank oli alates 2017. aastast teadlik seosest Janukovitšiga, sest Ukraina ametivõimud saatsid pangale konkreetsete kontode kohta infopäringu. See toimus juba kaks aastat enne seda, kui panga tegevjuht Birgitte Bonnesen teatas avalikult, et Swedbankil puuduvad rahapesukahtlusega igasugused seosed

«Ma usun, et Birgitte Bonnesen rääkis toona peamiselt nimedest, mis käisid Danske panga ümber ja Danske ärimudelist üldiselt,» ütles Francke Rodau õigustuseks.

Lisaks altkäemaksukahtlusega seotud rahale selgus lekkinud dokumentidest, et ka aastatel 2007 kuni 2014 liigutas Janukovitš veel 12,6 miljonit eurot läbi Swedbanki.

24. jaanuaril mõistis Ukraina kohus endise presidendi Viktor Janukovitši 2014. aasta ülestõusu mahasurumise katsete eest riigireetmises tagaselja süüdi ja 13 aastaks vangi.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles