Swedbanki leke: eksministri pereäri liigutas miljoneid varifirmade võrgustikku (39)

Martin Laine
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seppikute äri.
Seppikute äri. Foto: Pm

Omaaegse siseministri Ain Seppiku ning tema poegade Sulevi ja Siimu firmad on kandnud miljoneid dollareid varifirmadele, millel on seosed mitme kurikuulsa rahapesuskeemiga. Sulev Seppiku sõnul on need igati reaalsed tehingud ja tavaline äritegevus.

Seppikute nimel on äriimpeerium, mis liigutab igal aastal sadu miljoneid eurosid. Kuigi perekonna firmade käive on pea kolm korda suurem 746 töötajaga Postimees Grupi omast, on Seppikud suutnud äri ajada nii, et pole palgale võtnud ühtegi töötajat.

«Mingit tuumafüüsikat siin pole. Ostame ja müüme,» kommenteeris Sulev Seppik 2016. aastal Eesti Ekspressile.

Üks selle impeeriumi osa on külmutatud kala hulgimüügiga tegelev OÜ Vertimex, mis teenis tunamullu üle 20 miljoni euro kasumit. Äriperekonna kolmel liikmel on ettevõttes võrdne osalus.

Postimehe käsutuses olevad Swedbanki tehingute andmed näitavad aga, et Vertimex kandis 2014. aasta lõpus mõne kuu vältel 1,55 miljonit dollarit Suurbritannia firma Credojet Alliance LLP Danske kontole.

Tuhande firmaga hambaarst

Credojet Alliance on varifirma, mis on kirjutatud sisse Londoni äärelinna ärihoone laoruumi. Samalt aadressilt leiame veel üle saja fiktiivse ettevõtte.

Nimelt võimaldavad Suurbritannia seadused hõlpsalt asutada firma, mille taga on tühipaljas õhk. LLP tüüpi ettevõtte loomiseks on vaja küll kaht firmat, kuid keegi ei kontrolli, kas neil ka tegelikult mingit sisu on. Sellistes skeemides ongi osanikud üldjuhul maksuparadiisidesse registreeritud riiuliärid. Praeguseks likvideeritud Credojeti asutajad olid Dominica firmad Altimex Ltd ja Crestberg Ltd.

Äripäev on kirjutanud, et Altimexi ja Crestbergi tütreid (nagu seda on Credojet) kasutati näiteks Aserbaidžaani võimuladvikuga seostatava hämarate miljardite pesumasinas, kus sadakond Briti ettevõtet põrgatasid omavahel umbes miljardit eurot.

Altimexi ja Crestbergi dokumentidele pani aga allkirjad Brüsselis elav hambaarst Ali Moulaye.

Buzzfeedi andmetel on skeemitajad Moulaye identiteeti kasutanud tema enese teadmata. Loodi varifirmade võrgustik, mida on kasutatud näiteks Moldova rahapesuafääris (täpsemalt allpool) ning Deutsche Banki skeemides, kus kahtlased firmad tegid panga sees miljardite eurode väärtuses peegeltehinguid ning panka trahviti lõpuks 500 miljoni dollariga.

Kuid skeemidega pole seotud vaid Credojeti asutajafirmad. Credojeti enda leiame Moldiconbankist lekkinud pangaväljavõttest. Nimelt liikus läbi Moldova panga 2011.–2014. aastani 1,1 miljardit eurot hämarat raha ja sellest 6,5 miljonit laekus 2014. aasta algul Credojeti Danske kontole. Kuigi kandjad olid erinevad, oli ülekannete põhjendus alati «ehitustehnika eest».

Credojet on ka omakorda Swedbanki raha saatnud. Enne ülalkirjeldatud tehinguid laekus Suurbritannia varifirmalt Tallinnas turbokompressorite müügiga tegeleva firma kontole 1,19 miljonit dollarit väga ümmarguste summadena. Nii näib, et salapärane Credojet kaubitseb nii ehitustehnika, autoosade kui ka mereandidega.

Mängu tuleb teine kalamüüja

19. detsembril 2014 saatis OÜ Vertimex Credojetile 144 000 dollarit selgitusega «20141219». Samal päeval saatis Credojetile sama selgitusega 145 000 dollarit teine Eesti firma, Multiforce.

Multiforce on samuti külmutatud kalade müügi ja ostuga tegelev ning võimsate majandustulemustega ettevõte, milles praegu on võrdne osalus Ain, Sulev ja Siim Seppikul.

Huvitavaid kattuvusi leiab veel. Nii Multiforce kui ka Vertimex on kandnud Credojetile ja veel ühele Suurbritannia varifirmale Midex Sales LTD eri aegadel eri põhjendusega täpselt sama summa: 148 148 eurot. Kokku seitse makset.

Midex Sales, Credojet ja veel üks Suurbritannia varifirma Euro Project LP on eri aegadel eri lepingute alusel saanud nii Multiforce’ilt kui ka Vertimexilt täpselt 149 206 dollarit. Selliseid makseid on kuus. Niisiis näitavad andmed, et summad korduvad hoolimata sellest, kes saadab ja kellele saadetakse.

Enamiku ülalkirjeldatud ülekannete ajal, kuni 15. aprillini 2015 juhtis Multiforce’i hoopis Kristina Zahharova ning ettevõte osanik oli Šveitsi firma Quantico Gbmh. Quantico juhataja oli omakorda Saksamaa kodanik Joachim Nedela, kes on Eestis seoses Seppikutega Eestis juba varasemast tuntud (vaata lisalugu).

Alles 2015. aasta kevadel asus ettevõtet juhtima Sulev Seppik ning 2017. aastal võttis perekond Multiforce’i osaluse täielikult enda kätte.

Sulev Seppiku ametisse tulekuga muutusid ka makseselgitused. Varasemate maksekuupäevade asemel kirjutati ülekannete põhjenduseks «as per agreement». Seppiku juhtimisel jätkusid maksed Credojetile ja Midexile 979 000 dollari ulatuses.

Sulev Seppikul on ka seos Postimehe esimeses Swedbanki lekke artiklis kirjeldatud Formus Balticuga, mis sai kuue aastaga 97 miljonit dollarilt Suurbritannia varifirmalt Wireberg. Nimelt juhtis Seppik kolm aastat Dmitri Novgorodtsevile kuuluvat firmat OÜ Whiteriver. Novgorodtsev oli omakorda aga pikka aega Formus Balticu osanik.

Kokku on Seppikutega seotud ettevõtted Suurbritannia varifirmadele kandnud 6,7 miljonit eurot. Ent kõik see ei tähenda sugugi, et Seppikud on tegelenud rahapesuga. Saab vaid öelda, et neil on olnud rahalised suhted variettevõtete võrgustikuga, mida on varem kuritegelikes skeemides ära kasutatud ja mille majandustegevuses ei paista erilist loogikat.

Kurjategijad võivad sellist teenust kasutada, kuid võimalik on seegi, et tegemist on tavapäraste offshore-tehingutega, kus tegelikke kasusaajaid üritatakse peita või püütakse maksude pealt kokku hoida.

«Võin kinnitada, et kõik meie poolt teostatud tehingud on tegelikud. Täpsemalt kommenteerida ei saa, sest rikuksime konfidentsiaalsuspõhimõtet,» vastas Sulev Seppik Postimehe arvukatele küsimustele e-kirjas. «Me ei kommenteeri neid asju,» kordas ta telefonivestluses.

Samuti ei soovinud Vertimexi ega Multiforce’i tegemisi kommenteerida omaaegne politseidirektor, siseminister ja keskerakondlane, nüüdne reformierakondlane ja ettevõtja Ain Seppik. «Ma olen vaid osanik. Äritegevusega tegeleb juhatus ning mina pole erinevate tehingutega kursis,» kostis ta.

Seppik, Savisaar, Nedela, Putin...

Seppikud pole salanud, et nad kasutavad rahvusvahelises äritegevuses offshore-ettevõtteid. Seda näitas ka Edgar Savisaare kohtuprotsess, kus Ain ja Sulev Seppik tunnistusi andsid.
Siim ja Sulev Seppiku Briti Neitsisaarte ettevõtte Primelight Overseas Holding Ltd ning tema Eesti tütarfirma OÜ Bravotex osalesid tunnistuse järgi laenuandmises Savisaarele, mis tõi kunagisele Keskerakonna esimehele kaela rahapesusüüdistuse.
Primelight Overseas Holding Ltd-l oli aga omakorda Šveitsis tütarfirma: Novafield GmbH, mida juhtis Joachim Nedela.
Äripäev on kirjutanud, et Nedelal on ärisidemed Venemaa presidendi Vladimir Putini lähikonda kuuluva advokaadi Victor Khmariniga, kelle kohta on öeldud, et ta kuulub Putini 13 parima sõbra hulka.
Khmarinil oli nimelt Šveitsis firma North Venture GmbH, mille tegevusalade hulgas oli nii oma- kui ka välismaiste ettevõtete omandamine, haldamine ning investeeringute tegemine, peamiselt nafta- ja gaasitööstuses. Sama ettevõtte juhatusse kuulus ka Nedela.
Nagu juba mainitud, oli Nedela teine Šveitsi ettevõte Quantico GmbH Multiforce OÜ osanik 2017. aastani, kuni Seppikud osaühingu üle võtsid.

Kommentaarid (39)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles